Haberler
03 Temmuz 2023TİKA, Sırbistan’da Kültürel İş Birliğine Devam Ediyor
Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Sırbistan’ın Sancak Bölgesi’ndeki Novi Pazar şehrinin tarihini araştıran ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleri ile düzenlenen “Kragujvac'taki Şumadija Tarih Arşivinde Mahfuz Şarkiyat Koleksiyonunda Sırbistan ve Karadağ” sergisi açıldı.
Daha önce Kragujevac şehrinde ve Belgrad Etnografya Müzesinde gerçekleştirilen serginin Novi Pazar’da yapılan tanıtımına yoğun ilgi gösterildi.
Hem gizli kalmış kültürel değerlerin ortaya çıkarılmasında hem de iki ülke arasındaki kültürel iş birliğinin güçlendirilmesinde önemli rol oynayan sergide, TİKA’nın destekleri ile hazırlanan ve 14. yüzyıl sonlarından 20. yüzyıl başlarına kadar Sırp tarihindeki önemli olay ve kişiler hakkında bilgilerin yer aldığı kataloğun tanıtımı da yapıldı.
Ras Müzesi’nde düzenlenen serginin açılışına Türkiye’nin Novi Pazar Başkonsolosu Başar Başol, Novi Pazar Belediye Başkanı Nihat Bisevac ve TİKA temsilcileri katıldı.
Nenad Karamijalkovic ve Slavko Stepanovic tarafından hazırlanan, Mirjana Marinkovic’in Türkçeye çevirdiği çalışma Novi Pazar’ın tarihini anlatan belgeleri de içeriyor.
Serginin yazarlarından Nenad Karamijalkovic, İstanbul'daki Osmanlı arşivlerinin dünyanın en önemli arşivleri arasında yer aldığını ve 100 milyondan fazla belgenin bir kısmının Sırbistan'ın yer aldığı bölgeye atıfta bulunduğunu söyledi.
Karamijalkovic, projenin hazırlanmasının 10 yıl sürdüğünü belirterek, “Osmanlıcadan bunları Sırpçaya en iyi şekilde çevirmek için uzman bulmak çok önemliydi. Olayların analitik olarak işlenmesi, düzenlenmesi ve sayısallaştırılması gerekiyordu.” dedi.
Başkonsolos Başar Başol, serginin Sırbistan’da ve Türkiye’de kamuoyu ile bilim çevreleri için son derece önemli bir çalışma olduğunu söyleyerek, “Bu sayede ortak tarihimizi ve kültürümüzü daha iyi anlamamızı sağlayacak belgeler gün ışığına çıkmıştır. Sırbistan’ın dört bir yanındaki arşivlerde ortak tarihimiz ve kültürümüzle ilgili keşfedilmemiş ve açıklanamayan birçok Osmanlı arşiv belgesi olduğunu ve bu belgelerin onlara ışık tutacak ve kamuoyuna sunacak araştırmacıları beklediğini biliyorum.” ifadesini kullandı.
Serginin açılmasına Sırbistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı da destek verdi.
Sonraki Haber
TİKA'dan Kosova'daki Çiftçilere Destek
Kosova’nın kuzeydoğusundaki Poduyeva Belediyesi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) arasında “Poduyeva Belediyesinde Çiftçilerin Desteklenmesi” projesi kapsamında iş birliği protokolü imzalandı. Belediye binasında düzenlenen imza törenine, Poduyeva Belediye Başkanı Shpejtim Bulliqi, TİKA Kosova...