Haberler

20 Aralık 2013

Yenilenebilir Enerji Konulu Çalıştaylara Destek Verilmeye Devam Ediliyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, UNESCO, ISESCO ve CIFRES işbirliği ile organize edilen Afrika Güneş Enerjisi Çalıştayı Senegal’in başkenti Dakar’da gerçekleştirildi.

Afrika’nın kırsal bölgelerinde yaşayan nüfusun sadece yüzde 15’i elektriğe ulaşabiliyor. Bu durum temel hizmetlerin bu bölgelere ulaştırılmasında ciddi sıkıntılara sebep oluyor. Dolayısıyla okulların ve sağlık ocaklarının daha verimli hizmet vermesi, ilaçların ve gıda ürünlerinin daha iyi muhafaza edilmesi, temiz içme suyuna erişim için kırsal bölgelerde temel enerji hizmetlerine erişim gerekiyor.

Bu bağlamda Afrika ülkelerinde enerjiye erişimi teşvik etme, yenilenebilir enerji uygulamalarını destekleme, yenilenebilir enerji alanında kapasite geliştirme ve nitelikli insan kaynağı oluşturma kapsamında Afrika Güneş Enerjisi Çalıştayı organize edildi. Çalıştaya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Senegal, Nijer, Moritanya, Burkina Faso, Benin, Kongo Cumhuriyeti, Togo ve Kamerun’dan gelen yenilenebilir enerji alanında akademik birikime veya mesleki faaliyetlere sahip yönetici, mühendis ve teknisyenler tarafından katılım sağlandı.

Çalıştay, Cheikh Anta Diop Üniversitesi Uluslararası Güneş Enerjisi Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (CIFRES) ev sahipliğinde UNESCO, ISESCO ve CIFRES temsilcileri, TİKA yetkilileri ve katılımcıların hazır bulunduğu açılış töreni ile başladı. UNESCO temsilcisi Dr. Osman Benchıkh ve CIFRES Temsilcisi Pr Papa Alioune Ndıaye yaptıkları konuşmada Afrika ülkelerinde kırsal bölgelere elektriğin ulaştırılması konusunda yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine değinerek katkılarından dolayı TİKA’ya teşekkürlerini ilettiler. TİKA adına konuşma yapan TİKA Dakar Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Anıl Ertekin ise TİKA’nın faaliyetlerinden, yenilenebilir enerji kaynaklarının çevre üzerindeki etkisinden ve güneş enerjisinin Afrika’nın kalkınmasına sağlayacağı katkılardan bahsetti.

Katılımcılar, fotovoltaik sistemlerin montaj ve bakımı, yenilenebilir enerji projelerinin ekonomisi ve finansı, enerji verimliliği konularında bilgilendirildi. CIFRES de gerçekleştirilen uygulamalı eğitimler kapsamında ise fotovoltaik modüllerinin karakterizasyonu, mikrogüç sistemlerin tasarımında Homer yazılımının kullanımı ve fotovoltaik sistemlerinin teknik ve ekonomik değerlendirilmesi konularında çalışmalar yaptı. Katılımcılar ayrıca Dakar’a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta Pire adlı kasabada bulunan uygulama sahasına ziyaret gerçekleştirdiler.

Çalıştayın son gününde katılımcılar ülkelerinin yenilenebilir enerji konusundaki uygulamalarını içeren sunumlarla deneyimlerini paylaştılar ve gelecekte yapılabilecek çalışmaları tartıştılar. Çalıştay, her katılımcıya eğitim bitirme sertifikası verilmesi ile sona erdi.

Sonraki Haber

Benin'e Traktör ve Tarım Aletleri Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Benin Cumhuriyeti Tarım Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığı’na pamuk üretiminde kullanılmak üzere, 4 adet traktör ve tarım ekipmanı temin edildi. Benin Cumhurbaşkanı Dr. Thomas BoniYayi’nin2012 yılında Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi...