Haberler
24 Ocak 2025Honduras Yaban Hayatı TİKA ile Güvende
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), “Orman Zararlılarıyla Mücadele Programı” kapsamında, Honduras Ulusal Orman Koruma ve Geliştirme ve Yaban Hayatı Enstitüsü’ne (ICF) ekipman desteği sağladı.
2013 yılında Honduras’ta ortaya çıkan ve hızla yayılan Dendroctonus frontalis türü kabuk böceği istilası, ülkenin çam ormanlarına büyük zarar vermişti. Bu istilanın, kuraklığa bağlı olarak Honduras’ta çam ormanları varlığının ülke genelinde dörtte birini yok ettiği tahmin ediliyor. 2016 yılında Honduraslı yetkililer, bu ciddi çevresel tehdit karşısında TİKA’dan destek talebinde bulunmuştu.
Ömer Halisdemir Laboratuvarı ile biyolojik mücadele
TİKA, 2017 yılında Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’da yer alan ICF bünyesinde, Orta Amerika’nın ilk biyolojik kontrol amaçlı laboratuvarını kurdu. 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir’in adını taşıyan bu laboratuvarda, ormanlara zarar veren çam kabuğu böcekleri istilasıyla mücadele edebilecek başka bir böcek türünün üretimine başlandı. Ormana salınan bu avcı böcekler sayesinde ekosisteme zarar veren kimyasallar kullanılmadan orman zararlılarına karşı doğal yöntemlerle mücadelede yöntemi geliştirildi ve olumlu sonuçlar elde edildi. Ancak pandemi dönemindeki olumsuz koşullar, orman zararlılarının yeniden yayılmasına neden oldu.
İHA destekli mücadele
Honduras makamlarının yeniden ekipman talebinde bulunması üzerine TİKA, orman zararlılarıyla daha etkili mücadele edilebilmesi için kapsamlı bir destek sağladı. 2024 yılı Aralık ayında, ICF Ömer Halisdemir Laboratuvarı’na ormanların denetimi ve kontrolü için İHA’lar, motorlu testereler, böcek tuzakları, ağaç kabuğu soyucuları, test tüpleri gibi ileri teknolojik araçlar ve ekipmanlar teslim edildi.
Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkür
Ekipmanlar, TİKA uzmanları, Honduraslı yetkililer ve ICF çalışanlarının katılımıyla düzenlenen bir törenle teslim edildi. Honduras Ulusal Orman Koruma ve Geliştirme ve Yaban Hayatı Enstitüsü Müdürü Annya Melissa Chavez, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yıllardır sürdürdüğü desteklerden ötürü derin minnettarlık duyduğunu belirtti. Chavez, Türkiye’nin sağladığı teknik ekipmanların uzun vadede ormanların korunmasında büyük etkiler yaratacağını ifade etti.
Törenden sonra TİKA uzmanlarına bir sunum yapan ICF yetkilileri, TİKA’nın desteğinin orman zararlılarıyla mücadelede hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Yetkililer, Türkiye ile bilgi alışverişinin artırılarak sürdürülebileceğini ve bu iş birliğinin ilerleyen süreçte daha da derinleşeceğini belirtti.
Sonraki Haber

TİKA, Filistin’de Arıcılık Sektörünü Geliştirme Protokolü İmzaladı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Filistin’de arıcılık sektörünün geliştirilmesine yönelik planlanan programa ilişkin protokol, Filistin Tarım Bakanlığı’nda düzenlenen törenle imzalandı. Program, Filistin Arıcılık Konseyi, Filistin Tarım Bakanlığı, Filistin Eğitim Bakanlığı, Birzeit Üniversitesi...