Haberler
21 Ekim 2024TİKA Moldova’nın Eğitim Altyapısını Modernize Etmeye Devam Ediyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 2022 yılından beri Moldova Cumhuriyeti’nde yer alan okullarda çağdaş ekipmanlarla donatılmış “Technoclass” konseptinde inovasyon sınıfları kuruyor.
Moldova Parlamentosu Türkiye-Moldova Dostluk Grubu Milletvekillerinin Türkiye’ye yaptığı ziyaret sonrası ortaya çıkan talep kapsamında, ülkenin farklı bölgelerinde örnek laboratuvarlar kurulmaya başlandı. Moldova Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan “Model Okul Projesi” ile örtüşen proje kapsamında 5 okulda laboratuvarlar kuruldu.
Şimdiye kadar Kişinev “Mircea Eliade Teorik Lisesi”, Floreşt “Ion Creanga Teorik Lisesi”, Çadır-Lunga “Mihail Çakir Teorik Lisesi”, Kongaz “Süleyman Demirel Türk-Moldovan Lisesi” ve Drokia “Mihai Eminescu Teorik Lisesi” okullarında fizik, kimya ve biyoloji alanlarında modern ekipmanlarla donatılmış laboratuvarlar öğrencilerin kullanımına sunuldu.
Ülkede eğitim görmekte olan gençlerin daha modern imkânlarla donatılmış okullarda inovatif yönlerini de geliştirmelerine olanak veren, teknolojik ve bilimsel yeniliklere gelişmiş ülkelerin gençleriyle aynı anda erişebilecekleri ortamların yaratılması suretiyle Moldova eğitim sistemine katkı sağlanıyor.
Fizik Laboratuvarı yenilendi
TİKA tarafından Drokia şehrinde bulunan M. Eminescu Drokia Lisesi bünyesindeki Fizik Laboratuvarı yenilenerek donanım ekipmanları temin edildi.
Projenin açılış programına, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı (BADA) Muhammed Ünal, Moldova Cumhuriyeti Parlamentosu Milletvekili Marina Morozova, Moldova Cumhuriyeti Eğitim ve Araştırmalar Bakanlığı Genel Eğitim Politikaları Daire Başkanı Marcelina Baleca, Drokia Bölgesi Valisi Vasile Cemortan, Moldova Cumhuriyeti Başbakanlığı Drokia Sorumlusu Vitalie Josanu ve M. Eminescu Drokia Lisesi Müdürü Sergiu Prodan katıldı.
Programda söz alan BADA Daire Başkanı Ünal, Moldova Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Model Okul Projesi kapsamında TİKA tarafından Kişinev, Floreşt, Çadır Lunga, Kongaz ve Drokia bölgelerinde “Technoclass” konseptinde innovasyon sınıfları kurulduğunu belirtti.
2022 yılında başlatılan proje ile fizik, kimya ve biyoloji alanlarında dinamik ve zenginleştirilmiş bir öğrenme yöntemi sunulduğunu aktaran Ünal, hem eğitimcileri hem de öğrencileri güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Milletvekili Morozova, TİKA tarafından modern ekipmanlarla donatılan fizik laboratuvarının yıllar sonra yenilenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Morozova, hayata geçirilen projenin her şeyin ne kadar hızlı değişebileceğine dair mükemmel bir örnek olduğunu belirtti.
Lise Müdürü Prodan ise, uygulamalı eğitimler kapsamında ihtiyaç duydukları önemli bir projenin hayata geçirilmesinden ötürü Türk halkına ve TİKA’ya teşekkürlerini ifade etti.
Prodan ayrıca laboratuvarın ülkedeki diğer lise düzeyinde eğitim veren kurumlardaki laboratuvarların nasıl olması gerektiğine dair bir örnek teşkil edeceğini sözlerine ekledi.
Sonraki Haber

Özbekistanlı Heyete “Kentsel Dönüşüm Mevzuat Eğitimi” Verildi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteklediği Kentsel Gelişim Programı (KEGEP) kapsamında, Özbekistan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı personel ve yöneticilerine “Kentsel Dönüşüm Mevzuat Eğitimi” verildi. TİKA ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm...