Haberler

27 Şubat 2025

TİKA’nın Malezya’da Kurduğu Tekstil Atölyesi Projesiyle Mahkûmlar Topluma Kazandırılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Malezya’da Bentong Hapishanesi’nde mahkumların rehabilitasyonu için aynı anda 55 kişinin çalışabileceği teknolojik ekipmanlarla donatılmış tekstil atölyesi kurdu.

Pahang eyaletindeki hapishanede bulunan 3.500 mahkûmun topluma kazandırılması amacıyla çeşitli meslek edindirme atölyeleri faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede, TİKA, mahkumların meslek sahibi olmalarını desteklemek ve istihdama hızlı katılımlarını sağlamak amacıyla 55 kişilik kapasiteye sahip, modern makinelerle donatılmış bir tekstil atölyesi açtı.

Atölyenin açılış törenine, Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Saim Yüksel, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Naci Yorulmaz, Hapishane Müdürü Ahmad Kâmil, Malezya Adalet Bakanlığı Uluslararası İlişkiler ve Mahkumların Transferinden Sorumlu Daire Müdürü Zulia Binti Khamis katıldı.

Törende konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Yorulmaz, TİKA’nın dünya genelinde insan odaklı projeler yürüttüğünü belirterek, “Bugün burada, insan onuruna yaraşır bir hayat için önemli bir adım atıyoruz. Arnavutluk’tan Somali’ye, Latin Amerika’dan Afrika’ya kadar birçok ülkede benzer projelerle dezavantajlı bireylerin ekonomik bağımsızlık kazanmalarına destek oluyoruz. Bu proje de yalnızca bir meslek kazandırma programı değil, aynı zamanda bir umut kapısıdır.” dedi.

Pahang Kraliçesi Tunku Azizah’ın projeye verdiği desteğin altını çizen Yorulmaz, Türkiye ve Malezya arasındaki kardeşlik bağlarının bu tür iş birlikleriyle güçlendiğini vurguladı.

Malezya Adalet Bakanlığı yetkililerinden Khamis ise, TİKA ile ortak projeler yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Mahkumların topluma kazandırılmasını ve onurlu bir yaşam sürmelerini amaçlayan bu tür çalışmalar, adalet anlayışımızın insani yönünü de gözler önüne seriyor. Bizler insanı hayattan koparmanın değil, hayata bağlamanın esas olduğuna inananlarız. Herkes ikinci bir şansı hak ediyor. Atölyeler sayesinde mahkumları topluma kazandırmak için çalışıyoruz ve TİKA ile daha fazla proje gerçekleştirmeyi arzuluyoruz.” ifadelerini kullandı.

TİKA’nın desteğiyle kurulan tekstil atölyesi, mahkumlara mesleki beceriler kazandırarak onların topluma entegrasyonunu kolaylaştırırken, elde edilen gelirden de mahkumlara pay verilmesini sağlayacak.

Sonraki Haber

TİKA, Özbekistan’da “Cezeri Laboratuvarı” Kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Özbekistan'daki Taşkent Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi bünyesinde kurulan dijital tasarım ve üretim laboratuvarı "Cezeri-Lab" düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış etkinliğine TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörü Mustafa Haşim Polat,...