Haberler

01 Eylül 2012

"çabuk" Projesi Meyvelerini Vermeye Başladı

Afrika kıtasında bulunan ve yaşam döngüsünde eksikliği ekolojik sistemlerin aynı anda çökmesine neden olan ormanların sayısı her geçen gün azalıyor. Çiftçiler tarafından ormanlık alanların yakılması ve ağaçların kesilmesi küresel iklim değişikliğine neden oluyor. Son 30 yılda ormanlık alanların üçte ikisini kaybeden kıtada, çölleşme ile mücadele ve var olan ormanların korunması En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ) yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmalara paralel olarak yapıyor. Kıtada uzun zamandır açlık, yoksulluk, salgın hastalık, temiz suya erişim sorunlarını çözmek için uğraşan Türkiye şimdi de Afrika’da dostluk ormanları kurmak için adım atıyor.

Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı

“Afrika’da Bulunan En Az Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Çölleşme/Arazi Bozulması ve Kuraklıkla Mücadele (ÇABUK) Kapasitelerinin Geliştirilmesi” Projesi’ meyvelerini vermeye başladı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde Nijer Cumhuriyeti’nde Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı kuruldu.

Ormanın açılışı geçtiğimiz ağustos ayında Türk ve Nijerli yetkililerin katılımı ile gerçekleştirildi. ‘3 Ağustos Milli Ağaç’ gününden önceki gece ‘Yeşil Gece’ düzenlendi. Katılımın yoğun olduğu törende ülke genelinde ağaçlandırmaya yönelik bir yarışmanın yapıldı. TİKA tarafından yarışmada dereceye girmeye hak kazananlara dizüstü bilgisayar ve çeşitli hediyeler verildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) İşbirliğinde kurulan dostluk ormanı Nijer Devlet Başkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, tüm Bakanlar, Büyükelçiler, Nijer halkı ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

6.000 Fidan, Güneş Enerjisiyle Çalışacak Su Kuyusu ve Futbol Sahası

Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri yaklaşık bir aydır proje çalışmaları için Nijer’de bulunuyordu. STK’larla işbirli içinde gerçekleştirilen bu projede 10 hektarlık sahada çalışma yapıldı. Saha çalışmaları 13 Temmuz 2012 tarihinde başladı. 10 hektarlık sahanın 2 hektarı “Kent Ormanı-Mesire Yeri” olarak planlandı. Kalan 8 hektarlık sahada ise yörenin doğal türleri olan tespih ağacı, okaliptüs ve akasya fidanları kullanılarak yaklaşık 6.000 fidan dikildi. Kent Ormanı olarak planlanan 2 hektarlık sahada; güneş enerjisi ile çalışacak bir su kuyusu, 10 ton kapasiteli su deposu, 3 adet çeşme, 5 adet kamelya, ve 1 adet mini futbol sahası bulunuyor.

En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik olarak TİKA’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmalarda agro-forestry (sosyal ormancılık) önemini korumaya devam ediyor.

Sonraki Haber

Başbakan Erdoğan Saraybosna'da TİKA'nın Faaliyetlerinin Toplu Açılışını Yaptı

Azerbaycan, Ukrayna ve Bosna Hersek’i kapsayan yurtdışı seyahatlerinin son durağı olan Bosna Hersek’te bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Saraybosna Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç ve ofis çalışanlarının organize...