Haberler

28 Şubat 2025

Trablusşam Limanının Hizmet Altyapısı TİKA’nın Desteğiyle Güçlendirildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülen Lübnan Trablusşam Limanı Hizmet Altyapısının Geliştirilmesi Projesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablusşam şehrinde yer alan ve Türkiye ile ticaret için önemli bir konumda bulunan Trablusşam Limanı’nın altyapısının geliştirilmesi için gerçekleştirilen projesinin açılış töreninde, Trablus ve Kuzey Lübnan Müftüsü Şeyh Muhammed İmam, Lübnan Kara ve Deniz Ulaştırma Genel Müdürü Ahmed Tamer, Kuzey Lübnan Başsavcısı Sermet Sidavi, Lübnan Üniversitesi Trablusşam Hukuk Fakültesi Dekanı Halid el-Hayr hazır bulundu.

Proje kapsamında Trablusşam Limanı’nda yolcular ve uzun süre beklemek zorunda kalan şoförler için çeşitli altyapı iyileştirmeleri gerçekleştirildi. Bu kapsamda yolcu bekleme salonunun tadilatı yapıldı, mescit inşa edildi ve limanda uzun süre bekleyen şoförler için bir dinlenme alanı oluşturuldu.

“Trablus, kalbimizde çok özel bir yere sahip”

Büyükelçi Lütem, Trablusşam Limanı’nın Türkiye ile ticarette önemli bir rol oynadığını ifade ederek, Trablusşam’ın ekonomideki ağırlığını, kültürü ve tarihi derinliğiyle koruduğunu belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn’a yakın zamanda güven mektubunu sunduğuna işaret eden Lütem, “Cumhurbaşkanı Avn’a güven mektubunu sunduktan sonra, Trablusşam’a gelmek istedim. Kalbimizde çok özel bir yere sahip olan bir şehir olduğunu biliyordum.” dedi.

Trablusşam’da “aile ferdi gibi sıcak karşılandığını” vurgulayan Lütem, “Türkiye’nin ilkeli dış politikası doğrultusunda TİKA projelerine devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ve Trablusşam arasındaki bu hat genişledi”

Lübnan Kara ve Deniz Ulaştırma Genel Müdürü Tamer de Trablusşam Limanı’nın ticaret ve nakliye bakımından Türkiye için önemini anlattı. Trablusşam’ın Türkiye ile “kadim ve yakın” ilişkilere sahip olduğuna dikkati çeken Tamer, “Projeyle birlikte Türkiye ve Trablusşam arasındaki bu hat genişledi.” diye konuştu. Tamer, “Trablusşam Limanı’nı Türkiye’den kamyonlar yoğunlukla kullanıyor. Azerbaycan ve İran’dan da kamyonlar Türkiye aracılığıyla geliyor.” bilgisini verdi.

Trablusşam Limanı ve Mersin’in Taşucu Limanı arasındaki yakın ilişki ve iş birliğinin altını çizen Tamer, “Taşucu Limanı ile önemli bir iş birliğimiz var. Kriz dönemlerinde hep birlikte çalıştık.” dedi.

Mersin Taşucu-Trablusşam hattı Türkiye-Ortadoğu tedarik ağının önemli yollarından

Mersin Taşucu-Trablusşam hattının Türkiye ile Lübnan arasındaki ticaretin lojistik omurgasını oluşturuyor ve Türkiye’den Ro-Ro gemileriyle her hafta 100’den fazla şoförün Trablusşam Limanı’na geliyor. Yapılan iyileştirmeler sayesinde, limanda bekleyen yolcular ve şoförler daha iyi şartlarda vakit geçirebilecek, Mersin-Trablus hattındaki seyahatler daha konforlu hale gelecek.

Sonraki Haber

TİKA’dan Kenya’da Çevre Dostu Proje

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kenya’da çöp sorununa çözüm sunan projeye makine ve ekipman desteği sağladı. TİKA, Kenya Dışişleri Bakanı Musalia Mudavadi’nin kurucusu olduğu Mudavadi Vakfı iş birliğiyle başkent Nairobi’de gençlerin kurduğu üç...