Haberler
30 Ekim 2025Balıkçılıkta Hasat Sonrası Kayıpların Azaltılmasına Yönelik Bölgesel İşbirliği Güçleniyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle, balıkçılık sektöründe hasat sonrası kayıpların azaltılmasına yönelik bölgesel işbirliği çalışmaları ivme kazandı.
İslam İşbirliği Teşkilatının (OIC) “Sağlıklı, Helal ve Güvenli Gıda Ekosistemi” girişimi kapsamında, İslam Gıda Güvenliği Organizasyonu (IOFS), Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve TİKA iş birliğiyle, Akdeniz Genel Balıkçılık Komitesi (GFCM) desteğinde Trabzon’da “GFCM Ülkelerinin Hasat Sonrası Balık Kayıplarını Azaltma Deneyimlerinin Paylaşılması” başlıklı bölgesel atölye çalışması gerçekleştirildi.
Etkinliğe Türkiye’nin yanı sıra Mısır, Fas, Lübnan ve Suriye gibi OIC üyesi ülkelerden uzmanlar; GFCM, FAO ve diğer uluslararası kuruluş temsilcileri katıldı.
TİKA’nın teknik ve lojistik desteğiyle düzenlenen atölye, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde avcılık ve su ürünleri yetiştiriciliği değer zincirlerinde hasat sonrası kayıpların azaltılmasına yönelik iyi uygulamaların paylaşılmasına zemin hazırladı. Katılımcılar, yenilikçi kayıp azaltma yöntemleri, döngüsel ekonomi yaklaşımları, akıllı soğuk zincir sistemleri ve su ürünleri yan ürünlerinin katma değerli işlenmesi konularında bilgi ve deneyim alışverişinde bulundu.
Bu kapsamlı iş birliği etkinliği ile elde edilen çıktılar, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH 1, 2, 12, 14 ve 17) doğrultusunda, herkes için sağlıklı, helal ve güvenli bir gıda ekosisteminin inşasına katkı sağlıyor.
Sonraki Haber
TİKA’dan 1. Uluslararası Türkçe Konuşulan Ülkeler Tıp Kongresi’ne Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkçe konuşulan ülkeler arasında sağlık alanında bilgi paylaşımını ve iş birliğini güçlendiren 1. Uluslararası Türkçe Konuşulan Ülkeler Tıp Kongresi’ne destek verdi. TİKA, Türkçe Konuşulan Ülkeler Tıp Derneği tarafından...