Haberler
09 Temmuz 2019"2019 Tecrübe Paylaşım Programı"
TİKA'nın öncülüğünde Anadolu Ajansı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk Hava Yolları, Kredi ve Yurtlar Kurumu, TRT ve TÜGVA başta olmak üzere çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşları iş birliğinde üniversite öğrencilerine küresel gönüllülük bilinci kazandırılması amacıyla düzenlenen program başladı
TÜGVA Florya Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu'nda düzenlenen 2019 Tecrübe Paylaşım Programı'nın tanıtım törenine T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, TİKA Başkan V. Serkan Kayalar, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı ve YTB Başkanı Abdullah Eren ile öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Türkiye Gençlik Vakfı Başkanı Enes Eminoğlu, böylesine geniş çaplı, interaktif, doğrudan tecrübe edinmeye ve uygulamaya dönük olan projelerin, gençlik çalışmalarında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Eminoğlu "Siz kıymetli gençlere, böylesine güzel bir hayat tecrübesini yaşamanın imkanını sağlayan güzide kurumumuz TİKA'ya da teşekkürü bir borç bilirim. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadeleriyle 'TİKA görevlileri, gittikleri coğrafyalarda adaleti ve iyiliği beraberinde götüren, 21. yüzyılın çağdaş Alperenleridirler.' İşte, kadim değerlerimiz ve yüce dinimiz İslam'dan bizlere tevarüs eden anlayışla, insanlığın sosyo-psikolojik ve kültürel açıdan en zor dönemlerinden birini yaşadığı günümüzde dahi, bu onurlu misyonu yürütmeye devam eden TİKA'mıza da sizlerin huzurunda, çalışmalarında başarılar diliyorum."
"Gençlerimiz Türkiye'nin dost elini en uzak coğrafyalara uzatacaktır"
TİKA Başkan V. Serkan Kayalar, bu yıl 35 ülkeye gidecek 500'ün üzerinde öğrencinin de dahil olmasıyla bugüne kadar bin 200'ün üzerinde öğrencinin programa katıldığını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dünyanın her yerine uzanıp nerede bir dertli varsa Türkiye olarak oraya gidin. Az veya çok yardımda bulunacağız.' düsturuna ayna olan gençlerimiz, sağlık taraması, okul tadilatı, insani yardım faaliyetleri gibi pek çok projeyle Türkiye'nin dost elini en uzak coğrafyalara uzatacaktır." dedi.
Programla ilgili bilgi veren Kayalar, "Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversitelerden seçilen genç arkadaşlarımız Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika gibi uzak yakın demeden ülkelere giderek, kalkınma, iş birliği, kültürel ve sosyal projelere dahil olmakta, ülkemizin aktif, insani ve kalkınma diplomasisini sahada tecrübe etmektedir.
"Gittiğiniz ülkelerde milletinizle gurur duyacaksınız"
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, "Yardımlarımızın Türkiye'ye ticari ve stratejik hiçbir katkısı olmadığını çok net biliyoruz. İç politikaya yönelik de bir çıkar beklentimiz yok. Türkiye'nin yaptığı yardımların böyle olduğunu görmekten gurur duyuyorum. Bugün gerçekten Türkiye, dünyanın en zengin ülkesi değil ama dünyanın en gönlü zengin ülkesi." dedi. Bilal Erdoğan, gençlere gençlere hitaben : "Sizler de gittiğiniz ülkelerde Türkiye'nin oradaki destek, yardım, kalkınma faaliyetlerinin hiçbir çıkar beklemeksizin yapılan faaliyetler olduğunu göreceksiniz ve milletinizle gurur duyacaksınız. İnancınızla gurur duyacaksınız. Çünkü bu bizim inancımızla yoğurulan bir gerçek. Dolayısıyla herhalde bu işten sizin en büyük göreceğiniz menfaat ve fayda, hem ülkenizle hem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'la hem Türkiye'nin kurumlarıyla hem milletiniz ve inancınızla gurur duymanız, gelecekle ilgili kafanızda birçok soru işaretlerinin dağılması olacak." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin Moğolistan, Orta Doğu ve Bangladeş gibi birçok ülkede yardım faaliyetlerinde bulunduğunun altını çizen Erdoğan, "Moğolistan'dan Türkiye'nin hiçbir ticari çıkarı ve stratejik beklentisi yok ama Türkiye bunu yapıyor. Çünkü kendi tarihine, geçmişine yatırımın aslında geleceğe yatırım olduğunun farkında olarak bunu yapıyor." dedi.
"Bu projede kurumlar bir vesile"
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, bütün dünyada ekonomi küçülürken, Türkiye'nin büyüme, kalıbını kırma, yeni açılımlara girme noktasında olduğunu belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bu ülke 3,5 misli büyüdü. İnşallah bir 3-3,5 misli daha büyümemiz gerekecek bir süreci yaşıyoruz. Dolayısıyla bu büyümeyi de sizlerle birlikte yeni bir anlayışla yeni bir dünya vizyonuyla yapmamız gerekiyor." dedi.
Bakan Yardımcısı Çam, çalışmanın bir de maddi boyutunun olduğunu ifade ederek, "Çünkü artık her alanda ekonomi daralma noktası yaşıyor. Bütün dünyada ekonomi küçülürken, Türkiye bir büyüme, kalıbını kırma, yeni açılımlara girme noktasında. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bu ülke 3,5 misli büyüdü. İnşallah bir 3-3,5 misli daha büyümemiz gerekecek bir süreci yaşıyoruz. Dolayısıyla bu büyümeyi de sizlerle birlikte yeni bir anlayışla yeni bir dünya vizyonuyla yapmamız gerekiyor. Onun için milli geliri 10 bin dolarlarda olan bir ülkeden, 25 bin dolarla, 2023 vizyonuna çıkarabilmek için kesinlikle global ticarette ve pazarında bizim de pay almamız lazım." diye konuştu. Bu faaliyette kurumların bir vesile, sembol olduğunu vurgulayan Çam, "Bu bir sivil hareket faaliyeti olarak değerlendirilmekle birlikte tabii ki iş hayatına atılacak olanlarınız da olacak. Pek çoğunuzun özellikle uluslararası alanlara, ticarete, zor olan kısma, ihracata, yatırıma, başka ülkelerle dostluklar kurarak bir çalışmaya da dönüştürebileceğinizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Sonraki Haber
Emine Erdoğan Bosna Hersek'te TİKA Projesinin Açılışını Yaptı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilenen ve donanımı yapılan Saraybosna Mjedenica Özel Eğitim ve Terbiye Kamu Kurumunun açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bosna Hersek ziyaretine eşlik...