Haberler

26 Şubat 2013

Afrika'nın En Önemli Sorunlarıdan Çölleşme, Dakar'da Masaya Yatırılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla Senegal’in Başkenti Dakar’da düzenlenen ‘’Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Peyzajların (Orman Ekosistemleri) Oluşturulması Rehberi İkinci Uluslararası Çalıştayı’’ devam ediyor. 25-28 Şubat tarihleri arasında ağırlıklı olarak Afrika ülkeleri olmak üzere 30 farklı ülkeden uzman ve akademisyenlerin katıldığı çalıştay Afrika’nın en önemli sorunlarından olan çölleşmeye karşı mücadeleyi masaya yatırıyor.

İstanbul’da 2011 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler IV. Konferansı’nda Türkiye tarafından hazırlanan en az gelişmiş ülkelere yönelik ekonomik ve teknik işbirliği paketi açıklandı. Bu anlamda kurum ve kuruluşlar harekete geçmeye davet edilerek, teklif edilen projelerin uygulanabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekli kaynak tahsis edilmesi istendi.
Bu bağlamda FAO (BM Gıda ve Tarım Organizasyonu) tarafından hazırlanmış “Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Orman Ekosistemlerinin Oluşturması Rehberi” çerçevesinde Sahra Altı Afrika’sının çölleşmesinin önlenebilmesi adına alınacak önlemlerin masaya yatırılması için Dakar’da Uluslararası bir çalıştay düzenlenmesi kararlaştırıldı. Bu yıl Dakar’da ikincisi düzenlenen çalıştayın ilki geçtiğimiz yıl Konya’da gerçekleştirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile TİKA’nın katkılarıyla düzenlenen çalıştayın hedefleri arasında;

• “Kurak alanlarda küresel değişimlere dayanıklı orman ekosistemlerinin oluşturulması rehberinin” taslak halindeki metnin geliştirilmesi ve onaylanması,
• Söz konusu rehberin “Yeşil Büyük Duvara” girişimine entegrasyonunun desteklenmesi,
• Kurak alanların yeniden yeşil ve verimli hale gelebilmesi için bilgi ve tecrübelerin paylaşılabileceği bir zeminin oluşturulması, bulunuyor.

Çalıştayda, BM Gıda ve Tarım Organizasyonu, Senegal’deki ilgili ajans ve bakanlıklar, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve TİKA olmak üzere 30 ülkeden uzman ve akademisyenlerin bulunduğu 120 kişi katılıyor.
Senegal Çevre ve Sürekli Kalkınma Bakan Yardımcısı Haydar El Ali çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, başta TİKA ve FAO olmak üzere çalıştaya katkı sağlayan bütün kuruluşlara teşekkürlerini sundu. Kurak alan rehberi çalışmasının çölleşme ve ormanların yok olması sorunu ile karşı karşıya kalan bütün ülkeler için yol gösterici olacağını belirten Haydar El Ali, bu çalışma sayesinde başta Afrika Sahara Yeşil Duvarı’nın korunması ve büyütülmesine katkı sağlanacağını kaydetti.

Açılışın ardından çalıştayın düzenlenmesine katkı sağlayan TİKA yetkilisi yaptığı konuşmada, kurum olarak başta Afrika olmak üzere dünyanın birçok yerinde projeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Özellikle Afrika’nın kalkınması için gerek teorik gerek uygulamada birçok projeye imza attıklarını ve bu çalıştaya destek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Çalıştayın yapıldığı otelde ayrıca “TİKA Afrika’da” konulu bir fotoğraf sergisi de kuruldu. Katılımcılar TİKA’nın Afrika’nın farklı ülkelerinde yaptığı çalışmalarının anlatıldığı fotoğraf sergisiyle katılımcıların TİKA’nın çalışmalarını daha yakından görebilmesi sağlanmış oldu. 

Çalıştay Programı ve Faaliyetler
King Fahd Palace Otel’de devam eden çalıştay bir gün sürecek toplantı ve oturumların ardından iki günlük arazi incelemeleri ve saha araştırmaları ile devam edecek. Çalıştaya katılan uzman ve akademisyen heyeti 26-27 Şubat tarihlerinde çölleşmenin yaşandığı Senegal’in kuzey ve doğu bölgelerinde araştırma ve inceleme ziyaretinde bulunacaklar. Çalıştay’ın son günü ise otelde sonuç bildirisinin ardından nihai toplantılar yapılacak.

2002 yılında Afrika Birliği öncülüğünde, Büyük Sahra Çölünün genişleyip güneydeki yeşil ve verimli arazilere doğru büyümesinin önlenmesi için başlatılan çalışmalar 2007 yılında Addisababa kentindeki konferansla Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı (GGWA) olarak kurumsallaşan bir yapı oluşturuldu. Bu girişimin amacı Dakar’dan Cibuti’ye 7 bin kilometre uzunlukta ve 15 kilometre genişlikte bir hattın çölleşmesinin önlenmesi ve güneydeki verimli arazilerin çölün etkisinden uzak tutulması. 11 ülkeden (Burkina Faso, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Mali, Moritanya, Nijerya, Nijer, Senegal, Sudan, ve Çad) oluşan Sahel-Sahara Ülkelerinin içinde olduğu bu ajansın Dakar’da ofisi bulunuyor.

TİKA’nın Senegal’deki diğer Projeleri
TİKA, Addis, Ababa ve Hartum’dan sonra 2007 yılı Nisan ayında Dakar’da da bir Program Koordinatörlüğü açtı.

Senegal’in demografik yapısı içerisinde, yoksulluk sınırı altında ve çok zor koşullarda yaşayan ailelerin yaşam standartlarına olumlu bir katkı sağlamak adına faaliyet gösteren Askeri Yetimhane Mesleki Eğitim ve Geliştirme Merkezi’ne TİKA tarafından ekipman yardımı yapıldı.

2006 yılına kadar Senegal’de çocuk psikiyatrisi alanında hizmet veren tek birim olarak faaliyet göstermiş ve halen ulusal düzeyde aynı alandaki çalışmaların merkezi konumundaki Ker Xaleyi Psikiyatri Biriminin 2005 yılında inşa edilen 4 odası için ihtiyaç duyulan ekipmanlar ile tefrişi sağlandı.

TİKA’nın başkanlığında 2010 yılında Senegal Dakar Cheikh Anta Diop Üniversitesine Mediko Sosyal Merkezi İnşası Projesi gerçekleştirildi.

• Senegal Saint-Louis Teğmen Mamadou Hastanesi’ne donanım desteği

Senegal Asadcor Kadın Dernekleri’ne donanım ve malzeme desteği sağladı. Senegal Saint Louis’de yaşayan kadın hastaların, bölge hastanesinde mamografi cihazı olmaması nedeniyle Dakar’daki hastanelere başvurmak zorunda kalmaları tanı ve tedavi süreçlerinde gecikmelere sebep olmaktaydı. Türkiye’den tedarik edilen mamografi cihazının kurulumu yapılmış ve hastanenin atıl durumda bulunan elektronik donanımı bakım ve onarımdan geçirilmiş ayrıca hastane personelinin bir hafta süre ile hastanede mevcut elektronik cihazların kullanımı ve bakımı konusunda eğitim almaları sağlandı.

• Asadcor Kırsal Topluluğu Geliştirme Derneğine Ekipman ve Malzeme Desteği

TİKA’nın desteği ile Senegal Kırsal Topluluğu Geliştirme Derneği’ne (ASADCOR) 2 adet hububat değirmeni, 10 adet dikiş makinesi, 5 adet nakış süsleme makinesi ve çeşitli tuhafiye malzemeleri hibe edildi. Ayrıca TİKA tarafından yapımı uygun görülen 100 metrekarelik bir yapı inşaatı için uygun bir yer tahsis edilemediği ve tahsisinin vakit alacağı göz önünde bulundurularak; 100 metrekarelik merkez inşaatının büro malzemesi alımlarının ileriki bir tarihte gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

• Sosyal Pediatri Enstitüsü Pikine Şubesi Kadın Doğum ve Çocuk Sağlığı Merkezi İnşası

TİKA tarafından, 1964 yılından beri faaliyet göstermekte olan Sosyal Pediatri Enstitüsü bünyesinde, Senegal’in yanı sıra Mali, Fildişi Sahili, Nijer, Gine, Gambiya gibi komşu ülkelerden gelen ebelerin ve toplum hekimliği bölümü öğrencilerine, kadın doğum ve çocuk sağlığı alanında staj imkânının sunulacağı bir araştırma merkezi inşa edildi. Söz konusu proje sayesinde, Dakar’ın en kalabalık ve yoksul kesimini barındıran Pikine’den, sağlık sorunları nedeniyle şehir merkezine gidilmesine gerek kalmadı.

• Kaolack Belediyesi Çevre Temizliği Projesine Destek

Kaolack Belediyesi sınırları dâhilinde çevre bilinci oluşturulması ve çevre temizliği projesi kapsamında 100 adet çöp bidonu, 200 adet el arabası, 400 adet kürek, 400 adet çatal ve 200 adet süpürge ve diğer temizlik araçları TİKA tarafından temin edilerek belediye yetkililerine teslim edildi.

• Senegalli Çocuklara TİKA’dan Anaokulu

TİKA tarafından Senegal’de, Tivaouane şehrinde 120 öğrenci kapasiteli anaokulu yapıldı. Okul, düzenlenen bir törenle Senegalli yöneticilere teslim edildi.

• Diğer eğitime destek çalışmaları

Senegal’in Gine Bissau ve Gambiya arasında kalan Casamance bölgesindeki Ziguinchor
şehrinde belediye tarafından verilen arsa üzerinde, 4 sınıftan oluşan Eğitim Merkezi, TİKA’nın desteği ile yaptırılarak hizmete açıldı. Ayrıca, eğitim merkezinin yanında bulunan mescidin tadilatı da TİKA tarafından gerçekleştirildi. Bölgede Türkiye tarafından yapılan ilk ve tek proje olan eğitim merkezi, eğitim bakanlığına bağlı olarak, ilk ve orta öğretim müfredatını uygulamayı, ayrıca yetişkinlere dini eğitim vermeyi amaçlıyor.

• Gine Conakry’de Bulunan Mülteci Kampına Tika Desteği

Ülkelerinde yaşanan iç çatışmalar nedeniyle Gine Conakry’deki Koankan Mülteci Kampı’nda hayat mücadelesi veren yaklaşık 3 bin Fildişi Sahili vatandaşına, TİKA Dakar Program Koordinasyon Ofisi aracılığıyla gönderilen insani yardım malzemeleri, kampta büyük bir sevince vesile oldu.

Sonraki Haber

Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ ve Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz'dan Somali ve Sudan'a Çalışma Ziyareti

Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’la birlikte Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği ile gerçekleştirilen projeleri incelemek üzere Somali ve Sudan’da çalışma ziyaretinde bulundu. Somali’de cami, okul ve yetimhane...