Haberler

05 Kasım 2012

Arnavutluk'ta Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Projesi Başladı

Arnavutluk’ta binlerce hektarlık orman alanı zararlı böceklerin verdiği tahribattan olumsuz etkileniyor. Orman zararlılarının sebep olduğu tahribatların önlenmesine ilişkin kimyasal maddelerle yapılan mücadelelerin yetersiz kalması, ekolojik dengeye ve hayvanlara zarar veriyor.

Bu çerçevede, Türkiye’de orman zararlılarına karşı çevre dostu olan ve kimyasal mücadeleden daha etkili sonuçlar sağlayan orman zararlıları ile biyolojik mücadele kapsamında yapılan çalışmalardan elde edilen tecrübeleri Arnavutluk’a aktarmak amacıyla Başkanlığımızca “Arnavutluk Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Projesi” başlatıldı.

Başkanlığımızca gerçekleştirilmesi planlanan “Arnavutluk Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Projesi” kapsamında görevlendirilen T.C. Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlarıyla Mücadele Daire Başkanı Süleyman Cevahir ile Biyolog Yaşar Aksu Arnavutluk Orman Genel Müdürlüğü yetkilileriyle biyolojik yöntemle korunması öngörülen alanlara ilişkin yapılacak mücadele faaliyetleri ile Başkanlığımızca kurulması düşünülen “Arnavutluk Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuarı” konusunda tecrübelerini paylaştı.

Görevlendirilen uzmanlar Arnavutluk’un Mirdita ilinin Gziq ve Porseke Bölgesi’nde bulunan karaçam ve meşe alanları ile Permet ilinde bulunan Morova Milli Parkı’ndaki köknar ağaçlarına orman zararlı böcekleri (çoğunlukla “çam kese böceği” ile “kabuk böcekleri” ) tarafından verilen tahribatlarla ilgili yerinde incelemelerde bulunmasının ardından, Arnavutluk Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ile TİKA Tiran Program Koordinatörlüğü Ofisi’nde yapılan değerlendirme toplantısında bahse konu zararlı böcekleri öldürebilen Calosoma Sycophanta ile Thanasimus Formicarius faydalı yırtıcı böceklerinin ormandan toplanarak, Başkanlığımızca kurulması düşünülen laboratuar şartlarında çoğaltılmasının ardından tahrip olan ormanlara bırakılarak zararlı böceklerin yok edilmesi öngörülüyor.

Yapılan toplantıda, uzmanlar faydalı böceklerden olan Calosoma Sycophanta ile Thanasimus Formicarius ile bu böceklere besin maddesi olarak kullanılacak zararlı böceklerin yakalanmasına ilişkin biyoteknik mücadele olarak nitelendirilen feromon tuzağına ilişkin uygulamanın Türkiye’den görevlendirilecek uzmanlar tarafından 2013 yılının Mart ve Mayıs aylarında Arnavutluk’taki ormanlar da gerçekleştirileceğini belirttiler. Bahse konu faydalı böcekler, Başkanlığımızca kurulması düşünülen laboratuar ortamında çoğaltılarak, zararlı böceklerin yoğun olduğu ormanlık alanlarına bırakılacak.

Başkanlığımızca gerçekleştirilecek proje kapsamında ayrıca, kurulacak laboratuarda çalışacak uzmanlara TİKA’nın desteğiyle hem Türkiye’de ve biyolojik mücadele konusunda görevlendirilebilecek Türk uzmanlar tarafından Arnavutluk’ta uygulamalı eğitim verilmesi planlanıyor.

Sonraki Haber

Bir Yardımlaşma Örneği: Kardeş Kömeği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), kurulduğu 1992 yılından bu yana Orta Asya ve Kafkaslar’da bulunan, aynı dili konuştuğumuz, aynı tarihin mirasçısı olduğumuz ülkelere yönelik olarak proje ve faaliyetler gerçekleştiriyor. Bu ülkelere yapılan yatırımlar,...