Haberler

25 Ağustos 2014

Kenya'da Kırsal Kalkınma Programının İkinci Aşaması Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından engebeli arazi yapısı nedeniyle tarımsal üretimin oldukça az yapılabildiği Kenya’nın batı bölgesinde küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesine yönelik olarak tavuk yemi üretim tesisi kuruldu.

TİKA, Kenya’nın kırsal bölgelerinde önemli teknik işbirliği projelerine imza atmaya devam ediyor. Bu çerçevede TİKA tarafından Batı Kenya Kırsal Kalkınma Programı kapsamında ilk aşaması geçen yıl uygulanan projenin devamı niteliğindeki tavuk yemi üretim tesisinin hayata geçirilmesiyle Narok, Kisii ve Nyamira eyaletlerinde toplamda 50.000 kişiye ulaşıldı. Ayrıca, Dünya Bankası tarafından ödül alan program kapsamında sahiplenirlik, sürdürülebilirlik, istihdam ve gelir elde edilmesi sağlanarak bölgenin kalkınmasına önemli ölçüde katkı verildi.

TİKA tarafından ilk aşaması başarıyla tamamlanan projenin değerlendirmesi sürecinde yapılan çalışmalar sonucunda geçimini tavukçuluk yaparak kazanan kırsal kesimdeki düşük gelirli insanlar için en önemli sorunun yem fiyatının oldukça yüksek olmasıydı. Bu durumun kontrol altına alınamaması halinde bölgedeki birçok tavuk üreticisinin işini kaybetmesine sebep olacağı tespit edildi. Bu sorunun çözümüne yönelik olarak işbirliği yapılan Innovative Empowerment Programme (IEP) yetkilileri ile gerçekleştirilen görüşmelerde bölgede tavuk yemi üretim tesisi kurulması ve bu sayede tavuk yemi üretimi yapılarak yem maliyetinin yarı yarıya aşağıya çekilmesinin sektörün gelişimi için elzem olduğu görüldü.

Batı Kenya Kırsal Kalkınma Programı altında, Bir Civciv Kampanyası’nın devamı olarak hayata geçirilen tavuk yemi üretim tesisi ile önceden 250 km gibi uzak mesafeden getirilen ve yüksek fiyatla satılan tavuk yeminin fiyatı bölgede üretilmeye başlanılmasının ardından yarı yarıya düşürülerek yerel marketlerden kolayca tedarik edilebilir hale getirildi. Bunun yanı sıra 32 kişinin tam zamanlı, 100 kişinin ise yarı zamanlı istihdam edilmesi sağlandı. Ayrıca, tavuk yemi tesisinden elde edilecek gelir hem Bir Civciv Kampanyası’nın genişletilmesinde kullanılacak hem de bölgedeki diğer sosyal projelere fon oluşturacak.

Kenya için hayvancılık özellikle de tavukçuluk sektörünün gıda, gelir ve istihdam açısından önemli bir kaynak olduğu düşünüldüğünde TİKA tarafından batı Kenya’da kurulan tavuk yemi üretim tesisinin bölgede yaşayan yoksul halka gıda güvenliği ve istihdam sağlaması açısından önemli katkı vermesi öngörülüyor.

Sonraki Haber

Kırgızistan'da Sürgünde Ahıska Türkleri Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı'na Destek

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) tarafından düzenlenen Sürgünde Ahıska Türkleri Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirildi. TİKA, Kırgızistan’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede Kırgızistan’da birçok...