Haberler

01 Eylül 2016

Moğolistan’da Türk Tarihine Işık Tutan Göktürk Müzesine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan'da sürdürülen, Moğolistan’daki Türk Anıtları Projesi (MOTAP)  kapsamında Arhangai vilayeti Haşaat ilçesinde Göktürk dönemine ait Höşöö Tsaydam Müzesi 2008 yılında kuruldu. Övörhangai vilayetine bağlı Karakurum ilçesi ile Höşöö Tsaydam Müze arasındaki Bilge Kağan Karayolu Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin karşılıksız yardımıyla inşa edildi.

Höşöö Tsaydam Müzesi’ne Destek Projesi’ne ilişkin TİKA ile Höşöö Tsaydam Müzesi Müdürlüğü arasında proje anlaşması imzalandı. Projeyle, Bilge Kağan Karayolu ve müze levhaları sert hava iklimi ve rüzgâr nedeniyle yıprandığından dolayı düşerek insanlara ve araçlara zarar verme tehlikesini ortadan kaldırmak TİKA tarafından yenilendi.  Yabancı misafirlere ve turistlere Moğol gelenek ve göreneğinin yakından tanıtılması amacıyla Höşöö Tsaydam Müzesi’ne bir adet altı duvarlı içi döşenmiş tam mobilyalı Moğol çadırı, müzeye ait çadır ve ekipmanların muhafaza edilmesi için bir adet 40 tonluk konteyner temin edildi.

Moğolistan’daki Göktürk dönemine ait tarihi ve kültürel mirasın dünyaya tanıtılması ve müzenin kapasitesinin geliştirilmesi sağlandı.

Açılışa, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, TİKA Ulanbator Program Koordinatörü Veysel Çiftci, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Höşöö Tsaydam Müze Müdürü Narangerel Turhuu, Erdenezuu müze temsilcisi, Harhorin müze temsilcisi ve basın mensupları katıldı.

TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er konuşmasında, Türk kökenli göçebe medeniyetlerinin ortak tarihi ve kültürel mirası olan Orhun yazıtlarında yer alan eğitici sözlerinin öneminden bahsederek Moğolistan ve Türkiye’nin ortak tarihi ve kültürel eserlerinin yerinde korunması ve dünyaya tanıtılması için katkıda bulunan müze çalışanlarına teşekkürlerini iletti.

TİKA Ulanbator Program Koordinatörü Veysel Çiftci yaptığı konuşmasında Türklerin ata yurdu Moğolistan ve Türkiye arasında güçlü bir gönül bağı var.” Dedi. Çiftci, TİKA’nın Moğolistan ve Türkiye’nin ortak tarihi ve kültürel mirasının korunması, Moğolistan’ın turizm sektörünün geliştirilmesi ve Höşöö Tsaydam Müzesi’ne desteğini sürdüreceğini belirtti.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Dakka’nın Güvenlik Altyapısına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Dakka North City Cooperation (Belediye) tarafından, başta Baridhara Diplomatik Bölge olmak üzere şehir genelinde kurulmakta olan “Kapalı Devre Televizyon Güvenlik Sistemi” için 20 adet kamera ve teknik ekipman yardımında...