Haberler
28 Eylül 2015Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi Pakistanlılara Şifa Dağıtıyor
Pakistan'ın tarihinde yaşadığı en büyük sel felaketi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde verdiği talimatla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Muzaffargah bölgesinde yaptırılan ve geçtiğimiz aylarda hizmete giren okul ve hastanede bölge halkına en modern koşullarda hizmet veriliyor.
Pakistan'da 2010 yılında yaşanan ve yaklaşık iki bin kişinin hayatını kaybettiği ülke tarihinde yaşanan en büyük doğal felaket olarak kayıtlara geçen sel faciasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan başbakanlığı sırasında afet bölgelerini ziyaret etmiş, selden en fazla etkilenen yerlerin başında gelen Multan-Muzaffargah bölgesinde bir okul ve hastane inşa edilmesi sözü verilmişti.
Daha sonra kısa sürede tamamlanan okul ve hastane geçtiğimiz yıl eğitim öğretim döneminde faaliyete başlanırken, bu yıl da yeni sınıflar açılarak daha fazla öğrencinin eğitim alması sağlanıyor. Aynı bölgede bulunan ve Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif'in önerisi ile "Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi" adı ile hizmet veren hastanede ise en modern teknik ekipmanlar ile hastalar tedavi ediliyor. TİKA aracılığıyla son teknoloji cihazlarla donatılan iki adet ameliyathaneye sahip olan hastane, yerel yetkililer tarafından bölgenin ve Pakistan'ın en iyileri arasında gösteriliyor.
Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi'nde her gün yaklaşık bin hasta ayakta tedavi edilirken Emine Erdoğan İlköğretim Okulu'nda ise birinci sınıftan yedinci sınıfa kadar toplamda 30 derslikte 720 öğrenci eğitim görüyor. 15 dönümlük arazi üzerine inşa edilen okulun hemen yanı başında bir de 200 kişilik öğrenci yurdu yer alıyor. Hastanede hastalardan muayene ve yatış için herhangi bir ücret alınmazken okulda da eğitim ücretsiz olarak veriliyor. Ayrıca öğrencilerin defter ve kitapları da okulda eğitimin verilmesini sağlayan 'Daneesh-Care' vakfı tarafından karşılanıyor. Yurtta konaklayan öğrencilerden de herhangi bir para alınmıyor.
Hastane bahçesinde yer alan bir başka binada ise fizik tedavi hizmetlerinin verildiği bir rehabilitasyon merkezi bulunuyor. Bu merkezde aynı zamanda fizik tedavi için gerekli olan kol ve ayak protezleri yapılıyor.
İlk Boyun Omuru Ameliyatı Türk Hastanesinde Yapıldı
TİKA Pakistan Koordinatörü Mustafa Giray Tezel de okul ve hastanenin inşası ile tüm iç tefrişatının kendileri tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Tezel, kaliteli sağlık hizmeti ve eğitimin ülkelerin vatandaşlarına sunmakta zaman zaman zorlandığı iki önemli konu olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
"Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlık görevi esnasında 2010 yılında Pakistan'da meydana gelen sel felaketinden sonra ülkeye yaptıkları seyahatte her eyalete 1 okul ve yurt binası sözünü vermişlerdi. Bu çerçevede ilk proje Pakistan'ın Pencap Eyaleti Muzaffergarh bölgesinde hayata geçirildi. Hastanenin inşaatında maliyetin yarıya yakını da Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği (DMEDD) tarafından toplanan bağışlardan sağlandı. 50 yataklı biçimde biz teslim ettik. Daha sonra 100 yatağa çıkarılması için destek verdik. İçeresindeki tüm teknik – tıbbi ekipman TİKA tarafından sağlandı. Nisan 2015'te bölgede gerçekleşen ilk boyun omuru ameliyatı (Laminektomi) bu hastanede gerçekleşti. TİKA olarak, Muzaffergarh'ta kurduğu Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi ve Emine Erdoğan Kız Okulu ile Pakistan'ın yardıma en çok ihtiyaç duyan bölgelerinden birinde insanların bu hizmetleri kaliteli biçimde almasına katkı sağladığımız için son derece mutluyuz."
Hastane ve okulun inşa edildiği Muzaffargarh bölgesinin kaymakamı Şevket Ali ise, 2010 selinin ardından Türkiye'nin geçek dostluğunu ve kardeşliğini bir kez daha gördüklerini söyledi.
Ali, okul ve hastanenin söz verildiği gibi bitirilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Türkiye bizim gerçek manada kara gün dostumuz. Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi ve Emine Erdoğan İlköğretim Okulu iki ülkenin yardımlaşma duygusunun en güzel halkalarından biridir. Türkiye'ye bir kez daha zor zamanlarda yanımızda olduğu için çok teşekkür ederiz" dedi.
Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi Başhekimi Dr. Vasim Haşimi de Türkiye'ye, Pakistan'a kazandırdığı bu modern hastane dolayısıyla minnettar olduklarını ifade ederek, kendisinin 2010 yılında yaşanan sel felaketi sırasında bölgede olduğunu ve yaşananların halen hafızasında çok sıcak olduğunu söyledi.
Hastanenin inşa edilmesi ile bölge halkının adeta kaderinin değiştiğini dile getiren Haşimi, "Türkiye'nin bize yaptığı bu iyiliği asla unutmayacağız. Hastanenin içindekilerle birlikte her şeyi ile tastamam Pakistan'a hediye edilmesinin bölge insanına olan faydası kelimelerle anlatılacak gibi değil. Bu hastane Pencap Eyaleti için çok stratejik bir öneme sahip. Burada her şey ücretsiz, bu sayede maddi imkanları çok kısıtlı olan bölge halkına çok önemli fırsatlar sunuluyor. Umarım bu tip yatırımlar iki kardeş ülke arasında daha da artarak devam eder" dedi.
Hastalar Memnun
Hastanede doğum yapan Aliya Nur isimli kadın ise Türkiye'ye her zaman dua ettiklerini belirterek, "Bizlere bu hastaneyi hediye eden Türkiye'ye ve Recep Tayyip Erdoğan'a dua ediyoruz. Sel döneminde çok sıkıntılar çektik. Ancak şükür ki şimdi tertemiz bir ortamda sağlık hizmeti alıyoruz" diye konuştu.
Bir trafik kazasında sağ ayağını kaybettiğini ifade eden ve hastanenin fizik rehabilitasyon merkezinde tedavi gören Faysal Birmani ise "Bu merkezde protez bacağımı kullanmayı öğreniyorum. Protezim ile yürümeye başladığımda hayatım daha da kolaylaşacak. Tedavinin ve protezin ücretsiz olması bizim gibi dar gelirlileri adeta hayata yeniden tutunduruyor. Bu yüzden Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Genel cerrah olarak hastanede görev yapan Dr. Muhamed İrşad ise hastane için, "Daha önce Suudi Arabistan'da çalıştım. Bu imkanlarda bir hastane ne Pakistan genelinde ne de Suudi Arabistan'da çok az bulunuyor" ifadelerini kullandı.
Emine Erdoğan İlköğretim Okulu müdiresi Ayeşha Gurmani de, Türkiye'ye şükranlarını ilettiğini belirterek, "Bu okul bölgedeki eğitim standartlarını yukarıya taşımıştır. Selin ardından en çok ihtiyaç duyulan şeylerin başında çocuklarımızın yeniden sağlıklı bir ortamda eğitim alabilmesi geliyordu. Birçok konuda olduğu gibi şükür ki Türkiye bu konuda da bize yardım elini uzatmış oldu. Bu yıl yeni sınıflar açarak öğrenci sayımızı 720'ye çıkardık. Kurban Bayramı'ndan sonra öğrenci yurdumuz 200 kişilik tam kapasitesi ile çalışmaya başlayacak. Türkiye'ye ne kadar teşekkür etsek azdır" diyerek duygularını dile getirdi.
Sonraki Haber
Sırbistan'da 16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) işbirliği ile gerçekleştirilen ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından desteklenen Osmanlı döneminin ünlü Türk minyatür sanatçısı, tarihçi, matematikçi ve silahşör Matrakçı Nasuh'un...