Haberler

21 Aralık 2022

TİKA’nın Desteğiyle UNIDO ve TÜBİTAK Uluslararası Eğitimleri Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle düzenlenen “Deri Sanayinde Ekolojik Üretim ve Atık Yönetimi” konulu uluslararası eğitim programı tamamlandı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TİKA, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı Müdürlüğü (BUTAL) tarafından 2018 yılından bu yana sürdürülen iş birliği programı kapsamında “Deri Sanayinde Ekolojik Üretim ve Atık Yönetimi” konulu uluslararası eğitim 21 Kasım – 02 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlendi.

Eritre, Etiyopya, Kenya, Nijerya, Pakistan, Sudan, Tanzanya, Tunus, Vietnam ve Zimbabwe’den toplam 14 kursiyerin katıldığı eğitim ile özellikle deri sanayinde sürdürülebilir temiz üretim teknolojileri alanındaki yenilikçi ve çevre dostu yaklaşımların gelişmekte olan ülkelerden gelen katılımcılara tanıtılarak insan gücü verimliliğinin artırılması, bilgi ve mesleki tecrübelerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

İki hafta süren eğitim programı çerçevesinde katılımcılara, sektörün üretim aşamalarında kullanılan kimyasallarla, su ve enerjinin geri kazanılarak yeniden değerlendirilmesi, böylece deri sektöründe kirliliğin kaynağında önlenerek üretim maliyetlerinin düşürülmesine yönelik sunumlar gerçekleştirildi.

Teknik inceleme gezileri düzenlendi

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü öğretim görevlileri tarafından işlenen teorik eğitimlerin yanı sıra, İzmir ve Bursa şehirlerinde bulunan deri organize sanayi bölgelerindeki fabrika ve atık su arıtma tesislerine, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine ve Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü pilot uygulama tesisine teknik inceleme gezileri düzenlendi.

Teknik geziler ile katılımcılara TÜBİTAK BUTAL laboratuvarlarının ilgili bölümlerinde gerçekleştirilen test ve analizler hakkında kapsamlı bilgi paylaşımı yapıldı.

Eğitim programı sonunda düzenlenen T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, UNIDO ve TÜBİTAK BUTAL yetkilileri ile kursiyerlerin katıldığı kapanış törenindeki konuşmalarda, bu tür uluslararası eğitimlerin, ikili iş birlikleri açısından da olumlu etkiler yarattığı vurgulanarak kursiyerlere katılım sertifikaları takdim edildi.

Sonraki Haber

TİKA'dan Nijerli Sağlık Çalışanlarına Eğitim Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından desteklenen Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında, Nijer’de 30 sağlık çalışanına yönelik “Acil Durum ve Doğal Afetlere Giriş Eğitimi” programı düzenlendi. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en...