Haberler

16 Ocak 2017

TİKA AFAD İşbirliğinde Maungdaw’a Gıda Malzemesi Ulaştırdı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) işbirliğinde Myanmar’ın Rakhayn Eyaletinin kuzeyinde bulunan Mangdaw Bölgesinde Gıda Malzemeleri Dağıtımı

Güneydoğu Asya'nın Bengal Körfezinde bereketli toprakları ve doğası, 1000 yıllık tarihi ve kültürel güzellik ve zenginliği ile "Altın Ülke" Myanmar’a yönelik TİKA projeleri devam ediyor.

Ülkenin batısında bulunan Rakhayn Eyaleti'nde iki büyük etnik gruptan biri olan Arakanlı Müslümanların büyük mağduriyet yaşadığı ve binlercesinin yerlerinden edildiği 2012 yılında bölgeye ulaşmış olan TİKA, o tarihten bu yana acil insani yardım faaliyetlerini Merkezi ve Yerel Hükümet koordinasyonunda gerçekleştiriyor. 

Eyaletin başkenti Sittwe’de doğup büyüdükleri ve yaşamlarını sürdürdükleri evlerinden,  2012 Haziranında yaşanan etnik gerginlik sonucunda zorla çıkartılan Arakan Müslümanları “Rohingyalar” civar köylerin arazilerindeki geçici kamplara yerleştirilmişken o yıllarda yine Türkiye’nin dost eli Arakan’a ulaşmıştı. Rohingyaların doğup büyüdükleri ve geçimlerini sürdürdükleri orijinal ev ve arazilerine geçişleri konusunda sorunlar devam ederken, geçtiğimiz aylarda bu kez Eyaletin kuzeyinde Maungdaw’daki olaylar sonucunda Myanmar Ordusu (Tatmadaw) bölgede güvenlik operasyonu başlatmış ve bu operasyon sonucunda çok sayıda kişi yerinden edilmişti. Birleşmiş Milletler Mülteci Komiserliğinden (UNHCR) gelen açıklamalara göre yerinden edilen toplam nüfusun 160.000 (yüz altmış bin) civarında olduğu açıklanmıştı. Bu süreçte Bangladeş sınır hattı açık tutulmuş olup, sivillerin sınır hattı boyunca güvenli geçişlerine izin verilmişti.

Maungdaw'da meydana gelen bu olayların üzerinden epeyce zaman geçtiği halde etnik hassasiyetin devam etmesi nedeniyle BM çatısındaki tüm uluslararası kuruluşların faaliyetleri durdurulmuş,  bölgeye giriş çıkış izni kaldırılmış, Dünya Gıda Programı (WFP) dâhil bölgedeki tüm uluslararası kuruluşlarla IDP kamp ve köylerdeki rutin gıda dağıtımlarına da ara vermek zorunda kalınmıştı.

Giderek büyüyen olayları durdurmak dünya kamuoyunun dikkatini dağıtmak amacıyla Nepido’da Rakhayn Eyaleti Hükümeti Sözcüsü ile Birleşmiş Milletler temsilcilerinin katıldığı toplantı sonrası diğer uluslararası yardım kuruluşlarının bölgeye ziyaretleri değerlendirilirken,  TİKA bölgede faaliyetlerine izin verilen tek kuruluş oldu.

Türkiye'nin Nepido Büyükelçisi H. Kerem Divanlıoğlu başkanlığında TİKA ve AFAD heyeti ilk olarak 2000 ailenin ihtiyacını karşılayacak gıda yardımlarını Rakhayn Eyaleti Hükümeti tarafından hazırlanan bir dağıtım programı çerçevesinde,  ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Dağıtım sırasında kanaat önderleri ile görüşülerek öncelikli ihtiyaçları değerlendirildi. Başta, Rohingların yoğun olarak yaşadığı Aung Min Galar-(Mahalle), Ta Keb Yin- IDP Kamp,Kyauk Taw- IDP Kamp, Khaung Dauk Khar- IDP kampları ziyaret edilerek kamp sakinleri ile bir araya gelindi.

İlk etapta 100 tonluk gıda malzemesi ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmış olup,  700 tonluk gıda malzemesi de dağıtım planı içerisinde, Rakhayn’nın kuzeyinde bulunan Maungdaw ve Buthidaung şehir merkezlerinden başlanarak güneydeki Kyauktaw ve Pauktaw bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaya başlandı. Dağıtımın ikinci aşamasında Maungdaw’daki 15 köyün gıda ihtiyacı karşılanmış oldu. Bölgede devam etmekte olan tansiyonu düşürmeyi hedefleyen Rakhayn Eyaleti Hükümeti çeşitli saldırılara maruz kalan halkın gıda ihtiyaçlarının yanı sıra diğer yaşamsal ihtiyaçları için Başkanlığımızla işbirliğini sürdürme dileklerini ilk ağızdan iletmiş oldu.

Gıda yardım malzemesi çerçevesinde, toplam 800 ton pirinç, 3.000 litre yağ ve 25.000 kg kurutulmuş balık coğrafi ve iklim koşullarının elverdiği ölçüde nehir /kara yolu ile Maungdow bölgesinde yaşayan etnik tansiyona maruz kalan yaklaşık 1 milyon Rohigya’ya Türk İnsanının sıcak selamı ile ulaştırılmaya çalışılacak.  

Sonraki Haber

Gence Tıp Koleji Ebelik Bölümü Öğrencilerine Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Uluslararası Doktorlar Birliği ve Yeryüzü Doktorları Derneği (YYD) işbirliğinde Azerbaycan’ın Gence şehrinde bulunan Gence Tıp Kolejinde ebelik bölümü son sınıf öğrencilerine Neonatal Resüsitasyon (NRP) eğitimi düzenlendi. TİKA tarafından...