Haberler

24 Ağustos 2012

TİKA Arakan İçin İlk Adımı Attı

Arakanlı Müslümanlar ülkelerinde yaşanan sorunlardan dolayı senelerdir Bangladeş’e göç etmek zorunda kalıyor. Göçmen sayısının her geçen gün daha çok arttığı  kamplarda yaşayan mülteci sayısı resmi rakamlara göre 30.000 olmasına yapılan araştırmalar 500.000 mültecinin kamplarda hayatını devam ettirmeye çalıştığını işaret ediyor. Bölgedeki kamplardan yalnızca iki tanesinin resmi olduğu biliniyor. 

Adeta birer köy hüviyeti kazanmış olan kamplarda eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda ciddi altyapı sorunları bulunuyor. Temel sosyal hakların hiç birisinden faydalanamayan Arakanlı Müslümanlar için hayat her geçen gün zorlaşıyor.

Bölgede yaşananlara uluslararası toplumun dikkatini çekmek ve resmi temaslarda bulunmak üzere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da aralarında bulunduğu bir heyetle birlikte 8-10 Ağustos 2012 tarihinde Myanmar’a gitti. Çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisinin, basın mensubunun katıldığı ziyaret sırasında Arakanlı mültecilerin yaşadığı Banduba kampı da ziyaret edildi.

15.000 Kişiye Acil İnsani Yardımı

Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyetin ziyaretinin ardından, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Arakanlı Müslümanların yaşadığı sorunlara çözüm bulmak amacıyla Bangladeş’e uzman gönderdi. Bölgede orta ve uzun vadede yapılacak projeler için saha çalışması yapıldı. Aynı zamanda TİKA tarafından hibe edilen acil insani yardım malzemelerinin dağıtımı gerçekleştirildi.

Acil insani yardım malzemelerinin dağıtımı Cox’s Bazar yakınlarında bulunan Kutupalong Mülteci Kampı çevresinde 3 ayrı noktadan yapıldı. Toplam 1.880 adet gıda kolisi mültecilere dağıtıldı. Pirinç, tuz, mercimek, sıvıyağ, un, şeker gibi temel gıda maddelerinden oluşan yardım paketleri 15.000 Arakanlı mülteciye ulaştırıldı.

TİKA, En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik olarak yapılan çalışmalar doğrultusunda bölgede gerçekleştirdiği projelerle hem Bangladeş’in hem de Myanmar’ın kalkınmasına; Arakanlı Müslümanların geri dönüşlerine ve sosyal rehabilitasyonlarına katkı sağlamayı hedefliyor.

Sonraki Haber

Arnavutluk Resmi Yayınlar Merkezine TİKA'dan Destek

Arnavutluk Cumhuriyeti’nde resmi gazetenin hazırlanması, basılması, dağıtımının yapılması ve internet ortamına aktarılması Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Resmi Yayınlar Merkezi tarafından yapılıyor. Merkezin modernizasyonu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından verilen destekle...