Haberler

26 Temmuz 2023

TİKA, Nijer'de Balıkçılık ile Uğraşan Kadınlara Desteğini Sürdürüyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Nijer’de balıkçılık ile geçimini sağlayan yerel topluluk Sorko kadınlarına, geleneksel tarzda imal edilmiş ve avlanma ekipmanlarıyla donatılmış 50 adet tekne temin edildi.

Nijer Nehri, geçtiği Batı Sahraaltı ülkelerinin ekonomilerini ayakta tutan en önemli kaynaklardan biri konumunda. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerine can suyu olan nehir, barındırdığı balık nüfusuyla da binlerce insanın besin ve gelir kaynağını barındırıyor.

4.000 km'yi aşan uzunluğuyla kıtanın en uzun akarsularından biri olan ve Sahraaltı ülkelerin demografik teşekkülünde belirleyici bir rol oynayan nehir; Mali, Nijer ve Nijerya'da önemli bir kültüre de ev sahipliği yapıyor.

Nehir boyunca kurulan köylerde yaşayan Fülani, Zerma ve Haussa toplulukları "Sorko (Nehir İnsanı)" ya da "Bozo" olarak biliniyor ve bu ülkelerin sözlü kültüründe de önemli bir yer tutuyor.

Tarihi kaynaklarda da sıklıkla atıfta bulunulan Sorko kültürü bugün de varlığını modern dünyaya entegre bir şekilde sürdürüyor.

Nijer nehri boyunca yerleşik köylerde yaşayan ve balıkçılık ile geçimlerini sağlayan Sorkolar, sosyal ve ticari varlıklarını Nijer Ulusal Balıkçılık Derneği bünyesinde devam ettiriyor.

Geleneksel avlanma yöntemlerini kullanan Sorko topluluğu, ekipman ve altyapı yetersizliği nedeniyle tam kapasite avlanmakta ve avladıkları ürünleri uzun süre muhafaza etmekte zorluklar ile karşılaşabiliyorlar.

Neredeyse tüm tarım ve hayvancılık alanlarında olduğu gibi nehir balıkçılığında da kadınlar ön plana çıkıyor. Gündüzleri tarlalarda çalışan Sorko kadınları, akşam kurdukları tuzakları sabahın erken saatlerinde çıkartarak balık elde ediyor.

Balıkçı Sorko kadınlarına tekne ve pazar desteğinde bulunuldu

Yalnızca Niamey şehrinde, 5 ilçeye bağlı toplam 25 bölge şubesi altında örgütlenen 100’den fazla balıkçı bulunuyor.  Bu üyelerin önemli bir bölümünü ise kadınlar oluşturuyor.

TİKA Niamey’e bağlı olarak faaliyet gösteren 25 bölgedeki Balıkçı Sorko kadınlara, her bir bölgeye 2’şer adet olmak üzere geleneksel tarzda imal edilmiş ve avlanma ekipmanlarıyla (ağ, olta, yem vb.) donatılmış 50 adet tekne temin edildi.

Her bir tekneden tek seferde 3 kadın balıkçının, geniş perspektifte ise onlarca ailenin istifade etmesi bekleniyor. Bu doğrultuda, teknelerden faydalanan kişi sayısın binlere ulaşması öngörülüyor.

TİKA ayrıca, tüm Niamey’deki balıkçıların avladıkları ürünleri merkezi bir noktada buluşturabilecekleri, uzun süre muhafaza edebilecekleri ve toptan bir şekilde perakendecilere ve halka pazarlayabilecekleri butik bir balık pazarı inşa etti.

Dondurucu ve sergi tezgâhları temin edildi

Niamey 2. balıkçı limanına geleneksel mimariye sadık kalınarak inşa edilen 60 metrekarelik balıkçı pazarına ayrıca 5 ilçeye bağlı balıkçıların ve federasyonun kullanabileceği toplamda 6 büyük dondurucu ve sergi tezgâhları temin edildi.

Niamey’de bir ilk niteliğinde olan Pazar’dan balıkçı kadınların yanı sıra bölgede faaliyet gösteren 1000’den fazla balıkçı ve aileleri yararlanabilecek.

Balıkçıların hali hazırda avladıkları ürünleri nehir kenarlarında ve şehir içlerinde düzensiz bir şekilde kurulan stantlarda sergilediği ülkede, söz konusu pazar balıkçıların ürünlerini bir noktadan pazarlayabilecekleri ve soğuk hava teknolojileriyle uzun süre koruyabilecekleri hal vazifesi görmesi bakımından bir ilki teşkil ediyor.

İnşa edilen pazar yeri ve tekneler, düzenlenen törenle teslim edildi

Balıkçılar için inşa edilen pazar yeri ve geleneksel tekneler, yoğun katılımın olduğu resmi bir tören ile Nijer Balıkçılık Federasyonuna teslim edildi.

Tören, yüzlerce bölge balıkçısının yanı sıra Nijer Çevre ve Çölleşme ile Mücadele Bakanı Garama Saratou Rabiou Inoussa, Türkiye Cumhuriyeti Niamey Büyükelçisi Özgür Çınar, TİKA Niamey Koordinatörü Tanju Polat, Nijer Şehirlerin Modernizasyonu Ajansı Başkanı Moctar Mamoudou, Nijer Kırsal Platform Başkanı Djibo Bagna, Balıkçılık Federasyonu Başkanı Ousmane Zakari, Nijer Çevre ve Çölleşme ile Mücadele Bakanlığı Genel Müdürleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende söz alan T.C. Niamey Büyükelçisi Çınar, TİKA’nın sağladığı bu imkânların balıkçıların çalışma şartlarını iyileştirmeye yönelik olduğunu ve Niameyli balıkçıların üretim ve satış kapasitelerini artıracağını ifade etti. Büyükelçi Çınar, konuşmasında ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerin mahiyetine vurgu yaparak, Türkiye’nin desteğinin artarak devam edeceğini bildirdi.

Balıkçılık Federasyonu Başkanı Zakari de pazar ve ekipman imkanlarıyla Nijerli balıkçıları desteklediği ve gelecek balıkçılara güzel bir miras bıraktığı için TİKA’ya teşekkür etti.

Projeyle kadınlar başta olmak üzere Sorkoların, tüketici ve perakendecilerle doğrudan temas kurabilecekleri bir satış merkezine sahip olması, ülkenin hayvansal ticaret kapasitesinin desteklenmesi, ürün kayıplarının önüne geçilerek tasarruf imkânlarının artırılması ve balık arzının artırılmasının desteklenmesi amaçlanıyor.

Proje kapsamında inşa edilen pazarın, ayrıca insanların taze balık tüketebileceği butik bir açık hava balık restoranı olarak faaliyet göstermesi planlanıyor.

Sonraki Haber

Bosna Hersek'te Geleneksel Halk Oyunlarının Yaşatılmasına TİKA’dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Neretva Kantonundaki Folklor Topluluğuna folklor kıyafeti desteği sağladı. Bosna Hersek’in Hersek Neretva Kantonu’nda Jablanica Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Neretva Folklor Topluluğu, öğrencilerden oluşan yaklaşık 200 kişilik ekibiyle birçok...