Haberler
23 Ekim 2011TİKA Türk Dünyası Edebiyat Dergilerini Ortak Bir Platformda Buluşturuyor
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’de gerçekleştiriliyor.
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY), Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK), Avrasya Yazarlar Birliği ve Yakındoğu Üniversitesi (YDÜ) işbirliğinde, KKTC’de ilk kez düzenlenen kongrenin açılışı nedeniyle Yakın Doğu Üniversitesi Kütüphanesinde tören düzenlendi.
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer’in katıldığı açılış tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, açılıştaki konuşmasında, kongrenin, bayrak, dil ve vatan gibi konuları ustalıkla işlemesiyle ünlü Kırımlı yazar Cengiz Dağcı’nın anısına yapıldığına işaret etti. “Türk dünyasına ışık tutacağına inandığı kongrenin, dil ve edebiyatta işbirliği sağlamada çok önemli görevler üstleneceğini” söyledi.
Dergilerin halkların ve kültürlerin gelişmesine büyük katkı sağladığını belirten Kaseinov, Türk Cumhuriyetleri’nde yürütülen edebiyat çalışmaları ve hakkında bilgi verdi.
KIBATEK adına konuşan İsmail Bozkurt, Ankara dışında bir yerde ilk kez düzenlenen kongrenin KKTC’de yapılmasının ’’çok büyük bir mutluluk olduğunu’’ söyledi. Bozkurt, “Kongrenin edebiyatımıza başarılı eserler kazandıran ve yakın zaman önce hayatını kaybeden Kırımlı yazar Cengiz Dağcı anısına yapılmış olmasının ayrı bir güzelliktir” dedi.
Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Deliömeroğlu ise ”Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığına kavuşmasının 20. yılına ulaşmıştır. Sovyetler’in dağılması sonrasında tarihin hiçbir döneminde görülmeyen olağanüstü koşulların oluşmuştur ve edebiyat bu koşullardan etkilenmiştir” diyerek düşüncelerini ifade etti.
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahreddin Sadıkoğlu, “Çok önemli konuların ele alınacağı kongrenin Kırımlı yazar Cengiz Dağcı anısına yapılmasının ayrı bir mutluluk olduğunu” söyledi. Elektronik yayıncılığın önemine vurgu yapan Sadıkoğlu, küresel erişim ve hızdan dolayı dergiciliğin elektronik ortama yayılması gerektiğini kaydetti.
Kongrenin Cuma günü düzenlenecek kültür gezisiyle tamamlanması planlanıyor.
Her alanda Türkiye’nin beş kıtaya uzanan işbirliği eli olan TİKA, akademisyenlerin, yazarların, düşünürlerin ortak bir platformda buluşmasını sağlayarak; Türkçe dilinde eser veren yazarların çalışmalarını desteklemeye devam ediyor.
Sonraki Haber
Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor
Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...