Haberler

02 Aralık 2020

Türkiye ile Namibya Cumhuriyeti Arasında ”Kalkınma İşbirliği Anlaşması” İmzalandı

Uluslararası “Kalkınma İşbirliği Anlaşması” Namibya Cumhuriyeti Hükümeti adına Ulusal Planlama Komisyonu Genel Müdürü, Bakan Obet Mbuipaha Kandjoze ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına, Windhoek Büyükelçisi Berin Makbule Tulun tarafından, 26 Kasım 2020 tarihinde başkent Windhoek’ta imzalandı.

Namibya Cumhuriyeti’nde kalkınma işbirliği proje ve programlarının uygulanmasını sağlamak ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Namibya Cumhuriyeti’ne insani yardım veya teknik işbirliği sağlanmasını kolaylaştırmak amacıyla imzalanan anlaşma gereği taraflar işbirliğinde bulunacaklarını karşılıklı olarak kabul ettiler.

Anlaşma kapsamındaki proje ve programlar, siyasi, ekonomik ve sosyal değişim süreci zarfında ekonomik ve toplumsal alandaki sorunların çözümüne katkıda bulunmak amacıyla başta; ticaret, tarım, sağlık, eğitim, turizm, ulaştırma, altyapı, teknik ve insani yardım gibi birçok sektörü kapsıyor.

TİKA Windhoek Program Koordinatörü Özlem Güvenç’in de hazır bulunduğu törende, Windhoek Büyükelçisi Sayın Berin Makbule Tulun, yaptığı konuşmasında; Türkiye Cumhuriyeti ile Namibya Cumhuriyeti Arasında Kalkınma İşbirliği Anlaşması’nı imzalamak ve herkesle birlikte olmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin bağımsızlık mücadelesi döneminde başladığını da sözlerine ekleyen Tulun, Türkiye, Namibya halkıyla olan dostluğuna çok değer verdiğini söyledi.

TİKA’nın, Namibya’da diğer bölge ülkelerini de kapsayacak şekilde 2014 yılında, bölge ofisi kuran tek işbirliği ajansı olabileceğini sözlerine ekleyen Büyükelçi Tulun, Windhoek’teki TİKA ofisinin, Namibya makamlarıyla işbirliği içinde, tüm Namibya halkının refahı için Namibya’nın tüm bölgelerinde 80’den fazla projeyi hayata geçirdiğini ifade etti.

Ulusal Planlama Komisyonu (NPC) Genel Müdürü Kandjoze ise yaptığı konuşmada; Namibya’nın bağımsızlık ve özgürlük için silahlı mücadelesinin başladığı 1960’ların başlarına kadar uzanan Namibya ve Türkiye arasındaki mevcut dostane ilişkilere vurgu yaptı. Türkiye’nin 1966 yılında BM Güvenlik Konseyi’nin 2145 sayılı kararını, görev rejimine son veren Batı grubunun “ortak sponsoru” olarak desteklediğini de sözlerine ekleyen Kodjoze, TİKA’nın, 2014 yılında Namibya’da açtığı bölgesel ofisi vasıtasıyla kalkınma faaliyetlerini koordine ettiğini söyledi. Namibya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin önemini vurgulayan Kodjoze, Namibya’nın kalkınma gündemini tamamlama taahhüdünden dolayı Türk hükümetine şükranlarını dile getirdi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Mozambik Devlet Televizyonu’nun Dijital Yayına Geçme Sürecine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Mozambik’in devlet televizyonu olan TVM’nin yayın kalitesinin arttırılması amacıyla yürütülen projeler başarıyla tamamlandı. Mozambik’in en büyük kitle iletişim platformu ve devlet televizyonu olan TVM’e yönelik TİKA tarafından...