Haberler
27 Eylül 2017Ukrayna’da Harkiv Mali Enstitüsü’ne Bilgisayar Sınıfı Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Ukrayna’nın önemli eğitim ve bilim merkezi olarak bilinen Harkiv şehrinde Harkiv Mali Enstitüsü’nde iki bilgisayar sınıfı hizmete açıldı.
TİKA, Ukrayna’da gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda Ukrayna genelinde farklı sektörlerde önemli projelere imza atan TİKA tarafından Ukrayna’nın önemli eğitim ve bilim merkezi olarak bilinen Harkiv şehrinde Harkiv Mali Enstitüsü’nde iki bilgisayar sınıfı hizmete açıldı. Açılış törenine TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, T.C. Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Harkiv Maliye Enstitüsü Rektörü Kostyantın Serdyukov ve Harkiv Belediyesi yetkilileri katıldı.
Misafirler Ukrayna geleneklerine uygun olarak ekmek ve tuz ile karşılandı. Açılış töreni kapsamında toplantı salonunda ilk söz alan Harkiv Maliye Enstitüsü Rektörü Kostyantın Serdyukov, “Önümüzdeki sene Enstitü kuruluşunun 75. yıldönümü kutlanacaktır. Enstitümüz köklü bilimsel gelenekler ve manevi zenginlik ile meşhurdur, mezunlarımız Ukrayna’nın kamu maliye ve ekonomisinin değişik alanlarında istihdam edilmektedir. Ancak bizim tüm zenginliklerimize rağmen maddi anlamda bazı sıkıntılarımız vardı. TİKA bize tam zamanında çok önemli bir destek sağladı. TİKA sayesinde Enstitümüzde iki bilgisayar sınıfı kuruldu. Böylece eğitim süreci için sağlam teknik altyapısı oluşturuldu. Törenden önce TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat ile görüşme şansım oldu. Ukraynalıların deyişiyle biz dünyaya aynı gözlerle bakıyoruz ve ülke ekonomisinde eğitimin kilit rol oynadığını kabul ediyoruz. Okul ve üniversitelerde ülke geleceği şekillenmektedir. İstikbalimiz öğrencilerimizin ellerindedir. Sizi uzman olarak yetiştirmeye özen göstereceğiz” şeklinde konuştu.
Akabinde T.C. Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Türkiye – Ukrayna ilişkilerinin olumlu dönemden geçtiğini ifade ederek, “Ukrayna’yı her alanda desteklemeye çalışıyoruz. Ukrayna’nın kendi ayakları üzerinde sağlam durmasını istiyoruz. Bu sadece dostane temenni değil, aynı zamanda çıkarlarımızın gereğidir” şeklinde sözlerini sürdürdü. Öğrencilere hitap eden Büyükelçi Tezel, yeni Ukrayna’nın gençler tarafından inşa edileceğini dile getirdi.
TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, TİKA’nın dünya genelinde kazandığı itibardan bahsederek, şunları dile getirdi: “2014 yılından itibaren Türkiye üç yıldır üst üste en çok kalkınma ve insani yardımı yapan en cömert ülke seçilmektedir. Bu sene OECD istatistiklerine göre 6 milyar dolar yardım yaparak, dünyada ikinci, milli gelire göre ise birinci oldu.”
TİKA’nın Ukrayna çapında hayata geçirdiği belli başlı proje ve faaliyetlere değinen Bolat, “Finans sistemi devletin omurgasıdır. Devletteki istikrar, finans sisteminin düzgün işleyişiyle başlar. Bu anlamda Ukrayna’nın mali sektörü için uzman yetiştiren Enstitünüz ile işbirliği önceliklerimiz arasında idi. Odesa Mali Enstitüsüne yönelik benzer bir proje yaptık. Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığına bağlı Enformatizasyon ve Ekonomik Modelleme Bilimsel Araştırma Enstitüsü bünyesinde Ekonomik Modelleme ve Ticaret Politikası Geliştirme Merkezi kurduk. Ukrayna Mali Denetim Servisi uzmanlarına yönelik Türkiye’de mali suçlar ile mücadele konulu çalıştay düzenlendik, bu kurumun etkin çalışması için gerekli teknik donanım sağladık. Biraz sonra açacağımız proje ile Harkiv Mali Enstitüsünün teknik altyapısını yenilemiş olduk. Bu destekle enstitünün kamu finans sistemine daha büyük katkı sağlayacağı düşünüyor, sizlere başarılar diliyorum” dedi.
Ukrayna’ya başkentlik yapmış, Sovyetler Birliği döneminin üç tane önemli bilim merkezlerinden biri olan Harkiv, günümüzde Ukrayna’nın en köklü ve prestijli üniversitelerine ev sahipliği yapması nedeniyle öğrenci şehri olarak ün yaptı. Ukrayna çapında kamu mali sektörüne nitelikli uzman yetiştirmesiyle bilinen Mali Enstütüsü de Harkiv’de bulunuyor. Enstitü mezunları Devlet Hazinesi, mali müfettişlikler, kamu ve özel sektörde istihdam ediliyor.
TİKA tarafından temin edilen modern teknik donanım ve yazılım ile Harkiv Mali Enstitüsünde kaliteli eğitim için sağlam bir temel atıldı. Proje ile, eğitim sürecinde yenilikçi bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımının teşvik edileceği, uzun vadede ise Ukrayna’nın bilimsel elitinin oluşturulması ve mali sektörünün gelişimine katkı sağlanacağı öngörülüyor.
Sonraki Haber
Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Bosna Hersek Destekleme Programı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2017 yılı içerisinde uygulamaya konulacak projeleri içeren Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Bosna Hersek Destekleme Programı Eylül ayı itibari ile başlatıldı. TİKA tarafından...