Haberler
01 Ekim 2012Yüzlerce Yıllık Gelenek TİKA ile Yeniden Hayat Buldu
“Balkanlar’da Sosyal Barışın İnşasında Ahilik’in Rolü” Konulu Konferans
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTÜCÜ), İstanbul Ticaret Odası (İTO), Esnaf Derneği (ESDER), Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi işbirliğinde “Balkanlar’da Sosyal Barışın İnşasında Ahilik’in Rolü” konulu konferans Saraybosna’da düzenlendi. Türkiye’den bir çok akademisyen ve araştımacının iştirak ettiği konferansın açılış konuşmasını İktisat tarihi alanında yaptığı müstesna çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu yaptı. Konuşmasında tarihi süreçte Ahiliğin gelişimini ele alan Tabakoğlu, Osmanlı ekonomisinin klasik dönemindeki istikrarı ve gücünün Ahi teşkitlanması ile yakından ilgili olduğunu vurguladı. Konferansta ahi teşkilatları, Osmanlı’daki toplumsal düzen ve Balkanlar’da Osmanlı barışının tesisi noktasında toplumsal-kültürel bir formasyon ve disiplinli bir metot olarak ele alındı. Sempozyumda söz alan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay, ahilik kültürünü modern işletmeciliğe ışık tutacak biçimde tarihsel bir olgu olmaktan çıkararak günümüze taşımak için çalıştıklarını ifade ederken, ESDER Başkanı Mahmut ÇELİKUS bugün bile ahi kültüründen öğrenilecek çok şey olduğunun altını çizdi.
Asırlar Sonra Şed Kuşanıldı.
Konferansın son gününde esnaf dayanışması ve geleneksel zanaatkârlık kültürünün bakırcılık, dercilik ve ahşap işçiliği başta olmak üzere birçok alanda hala devam ettirildiği tarihi Başçarşı’da, geniş halk katılımıyla geleneksel Ahi Şed Kuşanma töreni düzenlendi. ESDER ve TİKA işbirliğinde organize edilen törende asırlık bir gelenek Saraybosna’da canlandırılmış oldu. Tiyatrocular tarafından canlandırılan Şed Kuşanma töreninde ayakkabıcı esnafı bir gencin kalfalıktan ustalığa geçişi geleneksel ritüelleri eşliğinde canlandırıldı. Büyük ilgi gören etkinliğin sonunda ahi öğütlerinin yer aldığı tanıtım broşürleri, geleneksel ahi pilavı ve şekerlemeleri dağıtıldı. Ayrıca çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 18 Başçarşı esnafına plaket takdim edildi.
Sonraki Haber
Azerbaycan'da Sertifikalı Tohumculukta Yeni Bir Dönem Başlıyor
Azerbaycan Cumhuriyeti ekolojik zenginliği ile tarım ve hayvancılık için uygun topraklara sahip bir ülke olarak biliniyor. Ülkede var olan tarımsal değerlerin dengeli ve devamlı gelişimini amaçlayan sosyo-ekonomik kalkınma sürecinde tarım sektörünün potansiyeline özel bir önem...