Haberler

28 Ekim 2024

“OECD Latin Amerika ve Karayipler Bölgesel Programı”na TİKA’dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya’nın başkenti Bogota’da “Sosyal Kapsayıcılık” temasıyla düzenlenen “OECD Latin Amerika ve Karayipler Bölgesel Programı”nın 3. Bakanlar Zirvesi’nde, “Döngüsel Ekonomi ve Sosyal Uyum: Kapsayıcılık için Yenilikçi Stratejiler” başlıklı bir panel gerçekleştirdi. Panelde Kolombiya, Latin Amerika ve Türkiye’deki geri dönüşüm ve sıfır atık politikaları ile TİKA’nın bu alanlara katkı sağlayan projeleri ele alındı.

TİKA tarafından düzenlenen ve yaklaşık 100 katılımcının yer aldığı panele T.C. Bogota Büyükelçisi Beste Pehlivan Sun, OECD Latin Amerika ve Karayipler Bölümü Başkanı José Antonio Ardavín, OECD Kolombiya Büyükelçisi Luis Fernando Meina, OECD İstanbul Merkezi Direktörü Achraf Bouali, Kolombiya İçme Suyu ve Temel Sanitasyon Düzenleme Kurumu Direktörü Ríth Quevedo, TİKA yetkilileri ve Kolombiyalı kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Büyükelçi Beste Pehlivan Sun, panelde Cumhurbaşkanımızın eşi Hanımefendi Sn. Emine Erdoğan tarafından başlatılan “sıfır atık” girişiminin başlangıcı, gelişimi ve bugüne kadar sağlanan sonuçlar hakkında bilgi vererek sıfır atık politikası çerçevesinde gerçekleştirilen projelerden örnekler sundu.

José Antonio Ardavín ise etkinlikte, Latin Amerika genelinde geri dönüşüm süreçlerinin ekonomik fayda sağlayabileceğini, bunun için ise iyi uygulamaların paylaşılmasının önem taşıdığını vurgulayarak, etkinliği düzenlediği için TİKA’ya teşekkür etti.

Achraf Bouali, Türkiye’nin sıfır atık ve geri dönüşüm konusundaki deneyimlerinin Latin Amerika ile buluşturulmasının karşılıklı fayda sağlayacağını belirterek TİKA’ya katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu.

TİKA Bogota Ofis Koordinatörü Merve Kalınbacak, sosyal kapsayıcılık ve döngüsel ekonomi alanlarında uluslararası teknik yardımların nasıl katkı sağladığından bahsederken, TİKA’nın dünyanın çeşitli yerlerinde atık yönetimi ve sosyal kapsayıcılık hedefleri doğrultusunda gerçekleştirdiği projelerden örnekler paylaştı.

Programda ayrıca, TİKA’nın 2021 yılında Cundinamarca eyaletinde gerçekleştirdiği “Geri Dönüşüm Tesisine Ekipman Temin Edilmesi” projesinin faydalanıcısı olan Sosyal Gelişim ve Çevresel İyileştirme Derneği kurucusu Paula Ariza, TİKA’nın desteğinin topluluk üzerindeki etkisini anlattı. Konuşmasında, başlangıçta atık toplayıcısı olarak faaliyet gösterdikleri depoda, geniş kapasiteli bir geri dönüşüm sistemine geçtiklerini belirterek TİKA ve Türkiye’ye teşekkür etti.

Panelin sonunda, TİKA tarafından yürütülen “Cundinamarca Bölgesi’nde Katı Atık Geri Dönüşüm Tesisi Kurulması Projesi” kapsamında geri dönüşüm tesisine dönüştürülen depo ziyaret edildi. OECD temsilcileri, Kolombiyalı makamlar ve üniversite öğrencilerinin katıldığı ziyarette, geri dönüşüm ekipmanları tanıtıldı ve projenin katma değeri üzerine dernek üyeleriyle görüşmeler gerçekleştirildi.

Döngüsel Ekonomi ve Geri Dönüşüm

Döngüsel ekonomi, çevresel ve sosyal sorunlara yenilikçi çözümler sunarak kaynakların verimli kullanımını ve atıkların azaltılmasını hedeflemektedir. TİKA tarafından düzenlenen panel, döngüsel ekonomi ile sosyal kapsayıcılık arasındaki ilişkiyi, özellikle Latin Amerika ve Türkiye’deki geri dönüşüm çalışmalarının rolü çerçevesinde analiz etme imkânı sundu. Panelde döngüsel ekonomi ile çevresel adalet arasındaki bağ, Kolombiya’da döngüsel ekonomiye geçişte geri dönüşüm organizasyonlarının önemi, Türkiye’nin Sıfır Atık Politikası ve sosyal kapsayıcılığı güçlendirmek adına yürütülen uluslararası iş birlikleri konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Kolombiya’daki geri dönüşüm işçileri, atık yönetimi süreçlerinde kilit rol oynamalarına rağmen sıklıkla toplumsal dışlanma ve zorlu koşullarla karşı karşıya kalmaktadır. Latin Amerika bölgesinde benzer zorluklar yaşanmaktadır. Bu etkinlik, Kolombiya, Latin Amerika ve Türkiye arasında deneyim ve iyi uygulama paylaşımını kolaylaştırarak, döngüsel ekonomi stratejilerine geri dönüşüm işçilerini entegre etmenin önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve işletmeler arasında iş birliğini teşvik ederek, yerel topluluklar ve çevre için faydalı kamu politikaları geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu hedefler, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında da yer almaktadır.

Sonraki Haber

TİKA, Türkiye'nin Arama Kurtarma Alanındaki Tecrübelerini Moldova’ya Aktarıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülen Acil Durum ve Afet Müdahale Eğitimleri Programı (ADAMEP) kapsamında, Moldovalı arama kurtarma personeline yönelik Kentsel Arama Kurtarma Eğitimi düzenlendi. TİKA, Moldova Acil Durumlar Genel Müdürlüğü (İGSU)...