Haberler

02 Mayıs 2025

Pakistan’da TİKA’nın Desteğiyle “Anadolu Creator Lab” Kuruldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Pakistan’da faaliyet gösteren Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NUST) bünyesindeki Ulusal Bilim ve Teknoloji Parkı (NSTP) kampüsünde kurulan Anadolu Creator Lab, düzenlenen törenle açıldı.

Açılış törenine Pakistan İletişim Bakanı Abdul Aleem Khan, Türkiye’nin Pakistan Büyükelçisi İrfan Neziroğlu, Rektör Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Pakistan Büyükelçisi Ms. Dilşad Şenol, Türkiye Cumhuriyeti Eğitim Müşaviri Mehmet Toyran ve TİKA Pakistan Koordinatörü Saliha Tuna katıldı.

Açılış konuşmasında Bakan Khan, laboratuvarın sadece bir fiziksel mekan olmadığını vurgulayarak, “Anadolu Creator Lab, gençlerimizin yenilikçi çalışmalar yapmasına ve küresel teknoloji dünyasında öncü roller üstlenmesine olanak sağlayacak dönüştürücü bir fırsattır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Pakistan Büyükelçisi Neziroğlu da konuşmasında TİKA’nın Pakistan’daki uzun vadeli kalkınma hedeflerine olan desteğine dikkat çekti. Neziroğlu, laboratuvarın yaratıcı problem çözme becerilerinin geliştirilmesine katkı sunacağını ve sınır ötesi iş birliklerinin önünü açacağını ifade etti.

TİKA Pakistan Koordinatörü Tuna ise yaptığı açıklamada, “Anadolu Creator Lab gibi sürdürülebilir ve vizyoner projelerle gençleri güçlendirmeyi, yaratıcılığı teşvik etmeyi ve iki ülke arasında kalıcı köprüler kurmayı amaçlıyoruz.” dedi.

120 metrekarelik alana kurulan ve uluslararası standartlarda donatılan Anadolu Creator Lab, içerisinde yüksek teknolojiye sahip 3D yazıcılar, yüksek çözünürlüklü 3D tarayıcı, akıllı tahta, ergonomik mobilyalar ve diğer modern ekipmanlarla donatıldı. Bu altyapı sayesinde öğrenciler ve akademisyenler; elektronik, robotik, yazılım, algoritmik düşünce ve tasarım gibi alanlarda birlikte çalışarak prototipler geliştirebilecek.

Sonraki Haber

TİKA, Endonezya’da Kırsal Kalkınmayı Destekliyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Endonezya’nın Sumatra adasının 1 milyonu aşkın nüfuslu Pekanbaru şehrinde 500 ördek kapasiteli yumurta çiftliği kurarak kırsalda yaşayan ailelere ek gelir sağladı. TİKA’nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında çiftlikte görev...