Haberler
27 Ocak 2025TİKA, Filistin’de Arıcılık Sektörünü Geliştirme Protokolü İmzaladı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Filistin’de arıcılık sektörünün geliştirilmesine yönelik planlanan programa ilişkin protokol, Filistin Tarım Bakanlığı’nda düzenlenen törenle imzalandı. Program, Filistin Arıcılık Konseyi, Filistin Tarım Bakanlığı, Filistin Eğitim Bakanlığı, Birzeit Üniversitesi ve Arap Ziraat Mühendisleri Derneği iş birliğinde yürütülecek.
Filistin’de önemli bir tarım sektörü olan arıcılık, 2.500’den fazla arıcıyla yılda yaklaşık 400 ton bal üretimi sağlıyor ve mevsimsel olarak 5.000’den fazla kişiye iş imkânı sunuyor. Filistin balı, lezzetiyle dikkat çekerken, üretimin yetersiz olması nedeniyle yüksek fiyatlarla satılıyor ve yalnızca iç piyasa talebini karşılayabiliyor. Sektörün ihracattaki payı ise oldukça sınırlı.
Proje kapsamında kırsalda yaşayan kadın ve gençlere arıcılık eğitimi verilerek meslek edinmeleri ve gelir elde etmeleri hedefleniyor. Ayrıca polen, propolis ve balmumu gibi ürünlerin üretim kapasitesinin artırılması, bu ürünlerin yaygınlaştırılması ve ihracat miktarının artırılması planlanıyor.
Törende konuşan Filistin Tarım Bakanı Rizq Salmiya, arıcılığın Filistin tarımındaki rolüne dikkat çekerek birçok zorlukla karşı karşıya bulunduğunu ifade etti. Protokolün önemine değinen Salmiya, programın Gazze’de de uygulanmasını temenni ederek Türkiye’ye ve Türk halkına desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Türkiye’nin Filistin’e desteği
T.C. Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi İsmail Çobanoğlu, TİKA’nın Filistin’deki geniş çaplı projeleriyle ülkenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Arıcılıkla ilgili bu programın, gıda güvenliği, ekonomik kalkınma ve istihdam açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Filistin Eğitim Bakan Yardımcısı Basri Saleh ise TİKA ile uzun yıllara dayanan iş birliklerine dikkat çekerek, bu tür projelerin işsizlikle mücadelede önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Program kapsamında gerçekleştirilen ilk projede, Filistin’in farklı bölgelerindeki 8 Ziraat Meslek Lisesi ve 13 Tarım İl Müdürlüğüne arıcılık malzeme ve ekipman desteği sağlandı. İkinci proje kapsamında ise Ramallah, Tulkarim ve El Halil’de, ziraat meslek liselerindeki öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlara yönelik yıllık yaklaşık 300 kişiye eğitim verilmesi planlanıyor.
Sonraki Haber

TİKA'dan Arnavutluk'ta Engelli Vatandaşlara Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Arnavutluk’un İşkodra kentinde Omurilik Felçlileri ve Fiziksel Engelliler Derneği iş birliğiyle engelli vatandaşlara 10 adet engelli motoru ve 30 adet tekerlekli sandalye desteğinde bulundu. Engelli vatandaşların aktif olarak...