Haberler

06 Aralık 2024

TİKA, Nijer’de 100 Aile Yararına Tarımsal Üretim Bahçesi Kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Nijer’in Diffa bölgesinde terör ve kuraklıktan etkilenen çiftçiler için su kuyuları, güneş enerji sistemleri ve modern ekipmanlarla donatılmış 2 hektarlık Sebze ve Moringa üretim bahçesi kurdu.

Nijer’in akut kuraklık vakalarından en çok etkilenen bölgelerinden olan Diffa’nın kırsal kesimlerinde yaşayan topluluklar, geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor ancak iklim olaylarından olumsuz etkileniyor. Bölge, aynı zamanda terör olaylarına maruz kalıyor ve bu olayların demografik sonuçlarından zarar görüyor. Çad Gölü çevresinde ve Nijerya sınırında yer alan Diffa, büyük bir nüfusu barındırması nedeniyle Nijer’de faaliyet gösteren yardım ve kalkınma kuruluşlarının öncelikli bölgeleri arasında yer alıyor.

Bu kapsamda TİKA, Nijer’in tarımsal potansiyele sahip kırsal bölgelerinde hayata geçirdiği “Sebze ve Moringa Üretim Bahçesi” projesini Diffa’da uygulamaya koydu. Daha önce Tillaberi, Zinder ve Dosso’da başarıyla uygulanan proje, bu kez Nijer Tarım Bakanlığı ve OADEP (Kalkınma ve Barışa Destek Derneği) iş birliğiyle Diffa şehir merkezinin 300 kilometre kuzeyinde yer alan N’Gourti kasabasında hayata geçirildi.

Niamey’den 3 günlük kara yolculuğu ile ulaşılabilen ve zorlu çöl iklimine sahip N’Gourti’de tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçilere destek olmak amacıyla kurulan 2 hektarlık bahçe, gerekli sulama ve işleme ekipmanlarıyla donatıldı. Proje kapsamında bahçe, 2 su kuyusu, su depoları, güneş enerji sistemleri, Kaliforniya tipi sulama sistemleri, tohum, gübre ve tamamlayıcı tarımsal ekipmanlarla desteklendi.

Yaklaşık 100 ailenin yararlanacağı ve 5 kadın kooperatifini kapsayan bahçe, N’Gourti Belediye Başkanlığı’na teslim edildi. Teslim törenine, N’Gourti Belediye Başkanı Abba Mamane, OADEP Başkanı Djibrin İssa Bana, TİKA Temsilcisi Chetima Moustapha Laouel, N’Gourti Tarım İl Müdürü ve bölge halkı katıldı.

Törende konuşan yetkililer, projenin bölge halkına sağlayacağı katkılara değinerek, TİKA nezdinde Türkiye’ye ve Türk halkına teşekkürlerini iletti. Projenin, bölgenin gıda güvenliğine katkıda bulunması, tarımsal üretim ortamlarının çeşitlendirilmesi, yağmur sezonu dışında da üretim yapılabilmesi, kadınların istihdam edilmesi ve civar köylerin su ihtiyacının karşılanması gibi hedefleri bulunuyor.

Sonraki Haber

Gine’de Kadınlar İçin Sürdürülebilir Gelir Modeli

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gine’de en çok tüketilen gıda ürünlerinden zencefil ve biberi işleyerek kadınlara sürdürülebilir gelir sağlamak amacıyla bir atölye kurdu. Gine’de kadınların ekonomik bağımsızlıklarına destek olmak için, TİKA ve AREMA...