Haberler

19 Temmuz 2024

TİKA ve AMEXCİD Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Meksika Uluslararası Kalkınma İş Birliği Ajansı (AMEXCİD), MIKTA 4. Üst Düzey Kalkınma İşbirliği Ağı toplantısı kapsamında Orta Amerika’da ve Küba’da işbirliği için bir mutabakat zaptı imzaladı.

Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena Ibarra’nın katıldığı ve Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye ve Avustralya temsilcilerinin yer aldığı MIKTA Grubu Kalkınma İş birliği Ağı 4. toplantısı Meksika Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.

İki gün boyunca süren toplantılarda, MIKTA kalkınma iş birliği ajanslarının temsilcileri, 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanmasını ve üye ülkelerin kalkınması için uluslararası iş birliği uygulamalarını aktardı.

Törende konuşan Alicia Barcena, Meksika’nın Orta Amerika için finansmanını ve iş birliğini harekete geçirmeye, göçün yapısal nedenlerini ele almaya ve üretken projeler geliştirmeye ilgili olduğunu ifade etti.

TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Uğur Tanyeli Başkanlığındaki Türkiye heyeti, Türkiye’nin Meksika Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ ve TİKA Meksika Ofisi Koordinatörü Fatih Abdi Çetin tarafından temsil edildi.

MIKTA toplantısının sonunda TİKA ve AMEXCID tarafından El Salvador, Guatemala, Honduras ve Küba’da tarım sektörünün güçlendirilmesine yönelik Sembrando Vida programında iş birliği yapmak üzere mutabakat zaptı imzalandı.

AMEXCID İcra Direktörü Gloria Sandoval Salas, imza töreninde yaptığı konuşmada, “Kardeş ülke Türkiye, TİKA vasıtasıyla bölgede gerçekleştirdiği kalkınma projeleriyle önemli bir aktör haline geldi.” dedi. Salas, Amerika kıtasında üçüncü ülkelerin kalkınması için yapılan bu iş birliğinin Türkiye-Meksika ilişkileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

TİKA adına konuşan Tanyeli ise anlaşmanın taraflar arasındaki ilişkileri güçlendireceğini ve TİKA ile AMEXCID arasında kurulan ortaklık bağlarının bölgesel somut kalkınma projelerine dönüşmesinin iki ülke adına da önemli bir adım olduğunu söyledi. Tanyeli ayrıca, Sembrando Vida Programı kapsamında TİKA’nın destek olacağı tarımsal kalkınma iş birliği programlarının Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılması noktasında önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

T.C. Meksika Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ ise TİKA’nın bölgede ve dünyada önemli kalkınma projeleri gerçekleştirdiğini, AMEXCID’in de Sembrando Vida ile Orta Amerika’da başarılı bir kalkınma modeli ortaya koyduğunu belirtti. Tuğ, Türkiye-Meksika ilişkilerinin bu anlaşmayla daha da ileriye gideceğine inandığını ifade etti.

Sonraki Haber

Muharrem Ayı Münasebetiyle Bağdat'ta Aşure Dağıtıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve TC Bağdat Büyükelçiliği iş birliğiyle, Aşure günü etkinliği düzenlendi. Bağdat ili Veziriye semtinde gerçekleştirilen etkinlikte, yaklaşık iki bin kişiye aşure dağıtıldı. Etkinlikte konuşma yapan T.C. Bağdat Büyükelçisi...