Haberler

20 Ağustos 2024

TİKA’dan Bosna Hersek’teki Arıcılara Bal Üretim ve Paketleme Tesisi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Başkent Saraybosna’nın Busovaça bölgesinde yer alan Kaçuni’de inşası tamamlanan Bal Üretim ve Paketleme Tesisi açılışı gerçekleştirildi.

TİKA ve Kaçuni Arıcılar Derneği işbirliğiyle, bölgede üretim yapan 13 derneğin bal ve bal ürünlerini işleyip piyasaya sunmalarına katkı sağlamak amacıyla, 1000 m² arsa üzerine 300 m² kapalı alana sahip bir üretim tesisi inşa edildi.

Yapılan açılış töreni T.C. Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Orta Bosna Kantonu Başbakanı Tahir Lendo, Busovaça Belediye Başkanı Asim Mekiç ve yerel arıcıların katılımıyla gerçekleştirildi ve sembolik olarak ilk üretim yapıldı.

Açılış konuşmasında Kayalar, 15 yıl önce TİKA tarafından Busovaça’da 35 aileye 700 adet arı kovanı desteğiyle başlayan, sonraki yıllarda çeşitli eğitim ve destek projeleriyle devam eden Bosna Hersek’teki arıcılık projelerinin, inşası ve donanımı tamamen TİKA tarafından gerçekleştirilen modern bir tesisle taçlandırıldığını ifade etti.

Büyükelçi Girgin yaptığı konuşmada, TİKA’nın Bosna Hersek’teki projelerle Türkiye’nin dostluk elini uzattığını ve bugüne kadar 1100’e yakın proje gerçekleştirdiğini dile getirdi. Projenin bereketinin tüm ülkeye yayılmasını temenni etti.

Törende konuşma yapan Lendo ise, Bosna Hersek’in kalbinde yer alan bu kantonun birçok yerinde TİKA’nın imzası olan projelere tanıklık ettiklerini ifade ederek yapılan tüm destekler için teşekkür etti.

Proje ile bölgede yaşayan yüzlerce üretici ailenin ürettikleri balı gelire çevirerek tarımsal kalkınmaya katkı sağlaması amaçlandı.

Günlük 2,5 ton bal işleme kapasitesine sahip tesis, Bosna Hersek’in yıllık bal üretiminin %40’ını işleyebilecek.

Merhum Büyükelçi Şükrü Tufan’ın anısı TİKA Saraybosna PKO Binasında Yaşatıldı

Bosna Hersek’teki savaş sırasında Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi olarak görev yapan ve 30 Nisan’da hayatını kaybeden Şükrü Tufan‘ın anısını yaşatmak için başkent Saraybosna’da görev yaptığı eski büyükelçilik binasına hatıra tabelası asıldı.

Tufan’ın 1993-1996 yılları arasında Saraybosna Büyükelçisi olarak görev yaptığı, şu anda TİKA Saraybosna PKO binası olarak kullanılan yerde yapılan tabela asma törenine, merhum Büyükelçi’nin oğlu Büyükelçi Korkut Tufan, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ve TİKA Bosna Hersek Koordinatörü Erdinç Işık katıldı.

Korkut Tufan, gazetecilere yaptığı açıklamada, babasının Bosna Hersek’e atanan ilk büyükelçi olduğunu söyledi.

Bosna Hersek’teki savaş sırasında büyükelçiliğin ilk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e açıldığını belirten Tufan, “Savaşın hemen bitmeyeceği anlaşılınca babam ısrar edip, ‘Ben Bosnalı kardeşlerimi yalnız bırakamam’ deyip, gelip büyükelçiliği savaş sırasında burada açtı. Sadece ilk Türk büyükelçiliği değil, Saraybosna’da açılan ilk büyükelçilik burası. O dönemde annem de onunla birlikte geldi ve burada bütün o zor günleri Bosnalı kardeşleriyle paylaşarak geçirdiler.” dedi.

TİKA Başkanı Kayalar ise kendileri için çok özel ve duygu dolu bir gün olduğunu kaydetti. Kayalar, merhum büyükelçi Şükrü Tufan’ın herkesin gönlünde taht kurmuş bir kişi olduğunu belirterek, “Saraybosna halkı, Bosnalı kardeşlerimiz için çok özel bir isim. Saraybosna kuşatma altındayken, çok zor günler geçirirken rahmetli büyükelçimiz ve eşi burada, ülkemiz adına görev yaptılar. Bir görevin ötesinde Bosnalı kardeşlerimizle çok özel bir bağ da kuruldu burada. Kendisini geçtiğimiz nisan ayında kaybettik ama anısını görev yaptığı bu binada yaşatmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Ayrıca Kayalar, TİKA tarafından Saraybosna Üniversitesinde yakın zamanda açacakları laboratuvara Şükrü Tufan’ın adını vereceklerini, dile getirdi.

Merhum Büyükelçi Şükrü Tufan, 1992-1995 yıllarında Bosna Hersek’teki savaşta Saraybosna’da kalan tek büyükelçi olarak biliniyor.

Sonraki Haber

Cezayir’de TİKA Destekli “Gençler İçin Gazetecilik Eğitimi” Başarıyla Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), TRT, Cezayir Mirasımız Derneği ve FOREM Derneği işbirliğinde Başkent Cezayir’de düzenlenen “Gençler İçin Gazetecilik Eğitimi” programının ilki başarıyla tamamlandı. 40 kişinin katıldığı eğitim programının sona ermesinin ardından sertifika...