Haberler

02 Ocak 2018

Azerbaycan’da Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Azerbaycan’da petrol dışı sektörlerin gelişimine destek faaliyetleri çerçevesinde 2014 yılında başlattığı Bizim Holştayn Azerbaycan’da Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi ve Islah Projesi üçüncü yılını doldurdu.

TİKA tarafından Azerbaycan’da süt sığırcılığının geliştirilmesi ve bu çerçevede, ıslah çalışmaları da yapılarak hayvan kaynaklarının iyileştirilmesine yönelik projesi çerçevesinde, Azerbaycan’ın Saatlı ve Sabirabad Bölgelerinde ihtiyaç sahibi olan ve büyükbaş hayvan yetiştirilmesine müsait şartları bulunan 40 aileye 2’şer adet olmak üzere toplam 80 adet Holştayn sığır ırkından gebe düveler temin edilmişti.

Sabirabad ve Saatlı Bölgesinde ikamet eden ve çoğunluğu Ahıska Türk olan ailelere yardım şeklinde verilen ve günlük 30 litreye kadar süt verim özeliklerini taşıyan sığırlar için gerekli yem kaynağının oluşturulması ve yem bitkilerinin yetiştirilmesi amacıyla, TİKA tarafından, çiftçilere traktör, mibzer,  mısır silaj makinası, pulluk, ofset disk ve gübreli çapa makinesi temin edilerek süt sığırları verilen ailelerin müşterek kullanımına verilmişti.

Azerbaycan’da tarımsal ve hayvansal üretimin miktarını ve kalitesini arttırmak, bölgelerde aile ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla başlatılan proje çerçevesinde, Türkiye’nin hayvancılık alanında büyük birikim ve tecrübeye sahip olan en önemli sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği uzmanları tarafından 40 çiftçiye süt sığırcılığı ve hayvancılık eğitimleri verildi.

Projenin daha da genişletilmesi ve bölgedeki diğer ailelerin de gelir düzeyinin artırılmasına katkı sağlanması amacıyla Holştayn cinsi sığırların hibe edildiği üreticilerle TİKA arasında düzenlenen protokole istinaden, üreticilere hayvanları teslim ettiğimiz üçüncü yılın sonunda, her üreticiden yetiştirdikleri 1 adet gebe düve teslim alınarak ve ihtiyaç sahibi başka üreticilere verilmesi öngörülmüştü.

2017 yılı içerisinde proje faydalanıcısı çiftçiler ziyaret edilerek projenin mevcut durumu incelendi ve 25 aileden birer adet düve alınarak belirlenen yeni ailelere teslimi sağlandı. 2014 yılında başlatılan ve bu yıl 3. yılını tamamlayan proje sonucunda sığır sayısı hali hazırda 160’a, projeden faydalanan çiftçi sayısı ise 65’e yükseldi.

TİKA tarafından yürütülen Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi ve Islahı Projesi Azerbaycan’da tarım ve hayvancılığın gelişimine katkı sağlamanın yanı sıra, bölgelerde istihdamın arttırılmasına ve ülkenin gıda güvenliğinin sağlanmasını da teşvik ediyor.

Sonraki Haber

Kamerun’da Orta Afrikalı Göçmenlere Gıda Yardımı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kamerun’da zor şartlar altında yaşayan 5.885 Orta Afrikalı Müslüman göçmene gıda yardımında bulundu. Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 2014 yılından itibaren yaşanmaya başlayan etnik grup çatışmaları nedeniyle 300.000’den fazla Orta...