Haberler

24 Ağustos 2017

TİKA'nın Gönüllü Elçileri Uganda'daki Çalışmalarını Tamamlayarak Yurda Döndüler

TİKA'nın koordinasyonunda THY, AA ve TRT iş birliğinde 200 üniversite öğrencisinin 18 Afrika ülkesini ziyaret etmesini içeren "2017 Afrika Tecrübe Paylaşım Programı" kapsamında Uganda'ya giden gönüllü elçiler Yumbe İlkokulu ve radyosunun tadilatını gerçekleştirdiler.

Projenin ilk 3 gününde Başkent Kampala'daki okullarda gerçekleştirilen "Bilim Seyyahları Afrika'da" programında yer alan gönüllü gençler 15 Ağustos’ta Türkiye Cumhuriyeti Kampala Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek  Büyükelçilik Maslahatgüzarı Volkan Şahinkaya ve Din İşleri Müşaviri Lokman Arslan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra Türk Hava Yolları Uganda Müdürü Rafet Şişman’ı ziyaret eden heyet 16 Ağustos'ta Yumbe İlkokulu ve radyosunun tadilatı için Başkent Kampaladan 600 kilometre uzaklıktaki Yumbe kentine hareket etti. 13 saatlik zorlu bir kara yolculuğunun ardından kente ulaşan gençler buradaki yerel halkla işbirliği içerisinde Yumbe İlkokulu ve radyosunun tadilatında çalıştılar.
Proje kapsamında TİKA tarafından alınan kırtasiye malzemesi, diş fırçası, balon, oyuncak gibi hediyeler gençler tarafından Yumbe kentindeki ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtıldı. Yumbe Müftüsü Şeyh Alhayı Şuayip Swaibu Ajiga programa katılan gençleri ziyaret ederek teşekkürlerini iletti. Ajiga Yumbe'de yapılan çalışmalarla iki ülkenin kardeşlik bağlarının güçlendiğini, ümmet bilincine katkı verildiğini ifade ederken bu çalışmalardan dolayı Türkiye Cumhuriyetine ve milletine selamlarını iletti.

Ugandalı öğrencilerden İsmail Kiberu ise %90 ı müslüman olan Yumbe kentine çok uzak yollardan zorlu koşullardan geçerek gelen gönüllülerle bir arada olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti.

TİKA Uzman Yardımcısı Onur Yaşar cuma namazını müteakip Uganda İslam yüksek Konseyi Üyesi Ratib Abdullahi Saidi, Yumbe Müftüsü Şeyh Alhayı Şuayip Swaibu Ajiga, Yumbe Bölge Güvenlik Müdürü Wadia Manafi ve yardımcısı Juma Gala eşliğine cemaate Türk milletinin selam ve muhabbetlerini iletirken gelen sorular üzerine 15 Temmuz hain darbe girişimi ve FETÖ hakkında bilgi verdi.

Uganda grubu 21 Ağustos’ta Başkent Kampala’da yer alan ve donanımı TİKA tarafından sağlanan Bilal Fm’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret esnasında Radyo yetkililerinin talebi üzerine bir röportaj veren TİKA Uzman Yardımcısı Onur YAŞAR TİKA’nın faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi verirken 15 Temmuz hain darbe girişimi sürecinde duaları ile Türkiye’nin yanında olan Uganda halkına teşekkür etti. Gönüllü öğrencilerden Ömer Emre AKA’da proje hakkındaki duygu ve düşüncelerini paylaştı. Aynı gün Uganda Diyanet İşleri İkinci Başkanı Şeyh Muhammed Ali Waiswa ile de görüşen heyet TİKA’nın gerçekleştirmiş olduğu Tecrübe Paylaşım Programının İslam Dünyası açısından önemi, ümmet şuurunun gelişmesi ve ülkeler arası kardeşlik bağlarının güçlenmesi konularında fikir alışverişinde bulundu. Yapılan görüşmede Waiswa Ugandalı Müslümanların duaları ile her zaman Türkiye’nin yanında olduğunu, Türkiye’nin Uganda’da vermiş olduğu burslarla bir çığır açtığını ifade ederek Türk Milletine ve Devlerine teşekkürlerini iletti.

 22 Ağustosta Başkent Kampala’da yer alan 3 okulda TİKA tarafından alınan kırtasiye malzemelerinin dağıtımını gerçekleştiren gençler, açılışı 2016 yılında Sn. Emine ERDOĞAN Hanımefendi tarafından gerçekleştirilen ve donanımı TİKA tarafından sağlanan Uganda İslam Üniversitesi dikiş nakış kursunu ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Böylece TİKA 2017 tecrübe paylaşım programı kapsamında Uganda’daki çalışmalarını tamamlayan gençler yüzlerinde birçok yeni dost kazanmanın mutluluğu, yüreklerinde gönül köprüleri kurmanın huzuru ile 23 Ağustos’ta Türkiye’ye doğru yola çıktılar.

Sonraki Haber

Azerbaycan’da Su Sorununa TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen projeler kapsamında Azerbaycan’ın beş bölgesinde yaşanan su sorununun çözümüne katkı sağlandı. Azerbaycan’da kırsal bölgeler başta olmak üzere halkın sosyal ve ekonomik sorunlarına çözüm odaklı proje ve...