Haberler

10 Nisan 2025

TİKA’nın Desteklediği “II. Uluslararası Avrasya Tıp Kongresi” Özbekistan’da Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle, 4-7 Nisan 2025 tarihlerinde Özbekistan’ın Semerkant kentinde gerçekleşen kongre, çok sayıda ülkeden akademisyen ve sağlık profesyonelini bir araya getirdi.

Kongre; Üsküdar Üniversitesi, Semerkant Üniversitesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilimler Tarihi Araştırmaları Vakfı, Azerbaycan Minimal İnvaziv Cerrahlar Derneği ve Almaz Akademi Tıp Eğitim Merkezi iş birliğiyle düzenlendi.

Kongrede tıptaki son teknolojik gelişmelerin yanı sıra İslam medeniyeti tıp tarihine de geniş yer verildi. 38 uluslararası bildiri sunulurken, 54 uygulamalı atölye çalışmasında cihaz ve hasta üzerinden canlı uygulamalar gerçekleştirildi. Özellikle cerrahi, radyoloji, üroloji ve gastroenteroloji alanlarında yapılan canlı ameliyatlar, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Eğitimlere bölgedeki 87 yerel sağlık çalışanı da katıldı.

23 Türk araştırmacı TİKA desteğiyle katıldı

TİKA desteğiyle Türkiye’den aralarında Üsküdar, Hacettepe, Koç, Acıbadem ve Marmara Üniversitelerinin de bulunduğu kurumlardan 23 araştırmacı kongreye katılım sağladı. Ayrıca, İslam tıp tarihi alanında uzman akademisyenler de çeşitli oturumlarda bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Modern Psikiyatrik Tıbbın Kökleri” başlıklı sunumunda İslam medeniyetinin bilimsel birikimine dikkat çekti.

II. Uluslararası Avrasya Tıp Kongresi, Türk dünyasında sağlık alanında yeni iş birliklerine kapı aralayan, çok yönlü ve başarılı bir bilimsel etkinlik olarak değerlendirildi.

Sonraki Haber

TİKA, Sudan'da Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Açtı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sudan'ın doğusundaki Port Sudan şehrinde bir hastanede yeni doğan bebekler için yoğun bakım ünitesi açtı. Port Sudan şehrindeki Limanlar Hastanesinde yapılan açılış törenine, Sudan Sağlık Bakanı Heysem Muhammed...