Haberler

28 Kasım 2025

TİKA ve MEB İş Birliğiyle Bangladeş’teki Rohingya Kampında Öğretmenlere Yönelik Eğitim Programı Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle yürütülen Bütünleşik Öğrenme ve Öğretme Modelleri Eğitimi, Bangladeş’teki Cox’s Bazar Rohingya Sığınmacı Kampı’nda başarıyla tamamlandı.

Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesinde, TİKA koordinasyonunda Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ve Arakan İnsani Yardım Derneği ortaklığında düzenlenen Bütünleşik Öğrenme ve Öğretme Modelleri Eğitimi, 16–24 Kasım 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

TİKA’nın Eğitim Öğretimini Destekleme Programı (EÖP) kapsamında yürütülen programa 95 Arakanlı öğretmen katıldı. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde düzenlenen kapanış törenine TİKA Dakka Koordinatörü Muhammed Ali Armağan, Kızılay Bangladeş Koordinatörü Cihan Ersoy, Sağlık Bakanlığı Sahra Hastanesi Müdürü Ali Taştan, RRRC Komisyoner Yardımcısı Muhammed Ubeydullah ve Arakan İnsani Yardım Derneği temsilcileri katıldı.

TİKA Dakka Koordinatörü Armağan şunları kaydetti:

“Eğitim altyapısını güçlendiren projelere büyük önem veriyoruz. Bu eğitimlerin, kamplarda özveriyle görev yapan öğretmenler için hem faydalı olmasını hem de motivasyon kaynağı olmasını diliyoruz. Mesleki gelişimi desteklemek amacıyla kamp alanında 17 bilgisayarlı ve 20 mikrodenetleyici ile donatılmış bir teknoloji laboratuvarı kurduk. Türkiye olarak her zaman yanlarında olmaya devam edeceğimizi, bölgenin ve mülteci topluluklarının ihtiyaçlarına yönelik bu tür kapsamlı eğitim programlarını sürdüreceğimizi özellikle ifade etmek isteriz.”

Program kapsamında öğretmenlerin eğitim sürecinde geliştirdiği prototip ürünler sergilenerek büyük beğeni topladı. Programın, kamplarda görev yapan mülteci öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağlayarak bölgedeki eğitim kalitesini yükseltmesi ve binlerce mülteci çocuğun geleceğine ışık tutması bekleniyor.

Bütünleşik eğitim modeli, yalnızca temel ders içeriklerinin aktarılmasına değil, disiplinler arası bağlantı kurma, eleştirel düşünme ve gerçek yaşam problemlerine çözüm üretme becerilerinin geliştirilmesine odaklanan çağdaş bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Bu model, öğrencilerin konular arası ilişkileri kavrayarak bilgiye bütüncül bir perspektiften bakmalarını ve çok yönlü bireyler olarak yetişmelerini hedefliyor. Geleneksel öğretim yöntemlerinin ötesine geçen bütünleşik model, proje tabanlı öğrenme uygulamalarıyla teorik bilgilerin günlük yaşamla bağlantı kurulmasını destekliyor.

Sonraki Haber

TİKA’nın Teknoloji ve Tasarım Festivali CezeriFest 2025’te Ödüller Sahiplerini Buldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından bugüne kadar 22 farklı ülkede kurulan 25 Cezeri Laboratuvarında eğitim gören gençler, “CezeriFest 2025 3D Tasarım ve Baskı Yarışması”nda bir araya geldi. TİKA’nın “Engelleri Kaldırmak İçin Tasarla”...