Haberler
07 Mayıs 2024Budin’in Manevi Bekçisi “Gül Baba” Macaristan’da Düzenlenen Sempozyumda Anlatıldı
Türkiye ve Macaristan arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı dolayısıyla “Türk-Macar Kültür Yılı” olarak ilan edilen 2024 yılında, TİKA tarafından başkent Budapeşte’de “Gül Baba Sempozyumu” düzenlendi.
TİKA’nın organizasyonuyla Türkiye’den Budapeşte’ye davet edilen akademisyenler, Gül Baba Sempozyumu’nda Budin’in manevi bekçisi Gül Baba’yı konu alan sunumlar gerçekleştirdiler. Sempozyumda, Gül Baba’nın geçmişten günümüze kadar gelen vesikalarının ve yeni gün yüzüne çıkarılan belgelerin detayları ele alındı.
TİKA Budapeşte Koordinatörü Elif Türkislamoğlu ve T.C. Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu’nun açış konuşmaları ile başlayan sempozyum, çeşitli alanlarda Gül Baba hakkında çalışmalar yürüten Mehmet Emin Yılmaz, İsmail Tosun Saral, Ali Kılcı, Süleyman Kızıltoprak, Murat Hanilçe, Sacit Açıkgözoğlu ve Emre Saral’ın sunumlarıyla devam etti.
Sempozyum, sunumlarını gerçekleştiren akademisyenlere plaketlerinin takdim edilmesi ile son buldu.
Gül Baba kimdir?
Gül Baba, aslen Merzifonlu bir Bektaşî dervişi olup Veli Baba Dergâhı’na mensuptu. Kanûnî Sultan Süleyman’ın daveti üzerine Budin seferine katılan Gül Baba, fetihten sonra 2 Eylül 1541’de vefat etti. Cenazesi, Budin Kalesi dışında bugünkü yerine defnedildi. Buraya daha sonra 1543-1548 yılları arasında türbe ve tekke inşa edildi.
Gül Baba Türbesi hakkında
Bugün başkent Budapeşte’de, Gül Tepesi olarak bilinen bölgede yer alan Gül Baba Türbesi, Türkiye Cumhuriyeti ve Macaristan arasında 2015 yılında imzalanan hükümetler arası anlaşmanın ardından Türk-Macar ortaklığıyla TİKA ve MNV iş birliğinde restore edildi.
Budin Beylerbeyi olan Yahyâpaşazâde Mehmet Paşa tarafından klasik Osmanlı üslûbuna uygun biçimde sekizgen bir yapı olarak kesme taştan inşa ettirilen türbe, kurşun kaplı bir kubbe ile örtülmüştür.
Budin’deki Osmanlı döneminin sona ermesiyle birlikte pek çok Türk eseri yok olsa da Gül Baba Türbesi ve onun aziz hatırası iki ülke iş birliğinde korunmaya devam ediyor.
Sonraki Haber
Kamerun’da TİKA'dan Balıkçı Kooperatifine Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kamerun’un Uzak Kuzey bölgesindeki Maroua şehrinde balık çiftliği kurdu. TİKA, bölgede 15 yıldır geleneksel yöntemlerle balıkçılık yapan "SCOOPS Agros Pisciculteurs Du Sahel" adlı kooperatifin balık çiftliğinin üretim kapasitesini...