Haberler

25 Kasım 2022

"12. Uluslararası Minyatür ve Süsleme Sanatları Kültür Festivali" Cezayir’de düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla, Cezayir’in tarihi kentlerinden olan Tlimcen şehrinde Cezayir Kültür Bakanlığı bünyesinde düzenlenen 12. Uluslararası Minyatür ve Süsleme Sanatları Kültür Festivali 19-24 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşti.

TİKA’nın katkılarıyla Cezayir Kültür ve Sanat Bakanlığınca düzenlenen ve Türkiye başta olmak üzere, İran, Özbekistan, Umman, Endonezya, Pakistan, Hindistan ve Afganistan’dan sanat çalışmalarının sergilendiği festivale çok sayıda sanatçı ve akademisyenin katıldı. Festivalde “Türk Ebru Sanatı” yoğun ilgi gördü.

Türkiye’den de Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şehnaz BİÇER ile Dr. Seher AŞICI’nın katıldığı festivalde bilimsel sunumlar yanında sergi ve atölye çalışmaları yapıldı.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü, Tezhip-Minyatür Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şehnaz Biçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Cezayir'in Tilimsan kentinde “Altın Köprüler” başlığıyla ve TİKA’nın katkılarıyla düzenlenen bu festivale katılmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduk.” dedi.

Ebru sanatı başta olmak üzere bu tür sanatların eğitimi ve uygulanması için bu tür festivallerin önemli olduğunu vurgulayan Biçer, “Farklı ülkelerden gelen sanatçıların birbirleriyle ve Cezayir gençleriyle buluşması, kültür ve sanat aktarımı için çok önemlidir.” ifadesini kullandı.

Biçer, gençlerin heyecanının, sanatçı ve hocaların deneyimleri ile birleşerek güzel bir sinerji yarattığına dikkati çekerek “Bu sanat sahalarında yeni yetişen gençlerin farklı kültürlerden sanatçılar tanıması hem ülkeler arasında iletişimi artırmakta hem de onların arasında kalıcı sanat dostluklarının oluşmasını sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.

Aynı fakültenin Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Cilt Anasanat Dalı Dr. Öğretim Üyesi Seher Aşıcı da “Festival boyunca Cezayirli gençlerin, Türkiye'den gelen bütün sanatçılara çok büyük bir ilgi göstermesi, sosyal medya üzerinden takip etme ve iletişimi sürekli hale getirme istekleri bizleri çok memnun etmiştir.” dedi.

Aşıcı, TİKA Cezayir Koordinatörlüğüne ve düzenleme ekibine teşekkürlerini sunarak bu festivale Türkiye’den katılımın önemine vurgu yaptı.

Cezayir’de 19 Kasım’da Türkiye başta olmak üzere 8 ülkenin katılımıyla başlayan festival dün akşam sona erdi.

Festival sonunda festivale katılan sanatçılar tarafından yapılan eserler bir katalog olarak yayınlanmış ve yapılan yarışmada dereceğe girenlere Cezayir Kültür Bakanlığı tarafından çeşitli ödüller verildi.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Özel Öğrencilere Mesleki Eğitim Alanında Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Güney Afrika Cumhuriyeti’nde özel öğrencilere yönelik formel eğitimin yanı sıra mesleki eğitim alanında da faaliyet gösteren okula donanım desteğinde bulundu. TİKA tarafından gerçekleştirilen ve zihinsel engelli öğrencilerin istihdam olanaklarını...