Haberler
14 Mart 2015Dr. Cheikh Tacho "Ebolayla Mücadelede Kullanılan Malzemeler TİKA Ve JİCA'dan"
Senegal’de bugüne kadar görülen tek ebola vakası olan, Gine’den gelen bir öğrenciyi tedavi eden Dakar Fann Üniversitesi Hastanesi, tedavi merkezinin kapılarını AA’ya açtı. AA muhabirinin sorularını cevaplayan hastane Başhekimi ve Halk Sağlığı uzmanı Dr. Cheikh Tacho Diop, virüsle mücadelede kararlı ve eğitimli ekibin önemine dikkati çekti.
Virüsün ilk duyulmaya başlamasıyla Senegal Sağlık Bakanlığı’ndan gelen talimat üzerine acil olarak hastane bünyesinde karantina kliniğinin kurulduğunu ve personelin eğitimden geçirildiğini vurgulayan Diop, virüsün Senegal’de yayılma riskine karşı önlem aldıklarını söyledi.
Diop, Gine-Senegal sınırından geçerek, Dakar’a gelen bir üniversite öğrencisinin önce yüksek ateş şikayetiyle oturduğu yerdeki sağlık ocağına gittiğini, ancak uygulanan tedavinin sonuç vermediğini anlattı. Bunun üzerine öğrencinin Fann hastanesinin acil servisine başvurduğunu, ancak riskli ülke Gine’den geldiğini gizlediğini belirten Diop, şöyle devam etti:
“Senegal’de yaşadığını söyleyince Ebola şüphesi ilk başta akla gelmedi. Gine’de Ebola şüphelisi olduğu için takip ediliyormuş. Gine sağlık birimleri bu hastaya ulaşamayınca bize haber verdiler. Bu gelişme sonrasında bu hastanın Ebola taşıyabileceği şüphesi kuvvetlendi. Yapılan testler sonucu hastanın Ebola virüsü taşıdığı belirlendi ve özel birime alınarak izole edildi. Hasta ile irtibatı olan akrabaları ve ilk geldiğinde muayene eden hastane personeli de karantinaya alındı.”
Üç haftada iyileşti
Diop, Ebolaya karşı henüz kesin bir ilaç bulunmadığı için hastalığın seyrine ve gösterdiği belirtilere göre tedavi uygulandığına vurgu yaparak, “Üç haftalık yoğun tedavi ve izleme süreci sonucunda hasta iyileşerek, Senegal devletinin verdiği maddi yardımla ülkesine geri döndü” dedi.
Tedavi edilerek ülkesine geri dönen hastanın takibine devam ettiklerini belirten Doktor Diop, “Haftada birkaç kez telefonla görüşüyoruz. Senegal’e gelmesi o hastanın hayatta kalma şansıydı. Çünkü ailesinden birçok kişi Eboladan hayatını kaybetti. Hasta şu an gayet sağlıklı ve evlilik hazırlıkları yapıyor” diye konuştu.
Tedavi merkezinde kullanılan malzemelerin büyük bir çoğunluğunun Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Japon işbirliği kuruluşundan (JİCA) yardım olarak geldiğini ifade eden Diop, Türk ve Japon makamlarına teşekkür etti.
Diop, Ebolayla mücadele kapsamında 15 yataklı ilk karantina ve izole bölgesi haricinde başka bir yerde takviye olarak 100 yataklı tedavi merkezi hazırlandığını, ancak bugüne kadar Senegal genelinde başka bir vakaya rastlanmadığını kaydederek, “Bu hastalığa karşı eğitimli uzman kadromuz var. Tedaviyi hastalığın seyrine göre yaptık. Artık bu hastalığı tanıyoruz” diye konuştu.
Kaldığı oda aylar sonra açıldı
Ebola virüsü taşıyan hastayı tedavi eden ekibin lideri Fann Üniversite Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları servis şefi Prof. Dr. Cheikh Tidiane Ndour, hasta taburcu olduktan sonra tamamen dezenfekte edilen ve kapatılan odayı aylar sonra ilk kez AA kamerası için açtı. Ndour, hastanın kaldığı odayı ve yattığı yatağı göstererek, özel elbiselerle girilen kliniğin tamamen izole bir bölge olduğunu vurguladı.
Hastalığın başlangıç aşamasında teşhisinin konulduğunun altını çizen Ndour, “ Hastanın hastalığı çok şiddetli olmadığı için erken teşhis edilip iyileştirildi” dedi. Ndour, hastanın tamamen iyileştikten sonra bile birkaç gün daha izole alanda bekletildiğini, bu süre içinde ülkesine geri dönmesi için hazırlık yapıldığını sözlerine ekledi.
AA Haber Ajansı
Sonraki Haber
Namibya’nın Omusati Bölgesi’nin Kırsal Köylerine Kreş Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Namibya’nın Omusati bölgesinin Omalyadhilia kasabasının kırsal köylerindeki 3-6 yaş arası çocukların yararlanacağı “Johannes Kindergarden” adlı kreşin tadilatını gerçekleştirdi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Namibya’da eğitim projelerini...