Haberler

05 Nisan 2023

Moğolistanlı Çocuklar Engellerini TİKA ile Aşıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Moğolistan’da devlet okullarındaki eğitimden engelli çocukların da faydalanabilmesi amacıyla örnek bir proje başlatarak başkent Ulan Batur'daki 2 okulda özel eğitim sınıfları kurdu.

Moğolistan’da 2-17 yaş arası yaklaşık 11 bin engelli çocuk bulunuyor. Moğolistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından okul öncesi eğitimde engelli çocukların diğer çocuklarla beraber eğitim alması politikası izleniyor. Ancak devlet okullarında engelli çocuklara uygun eğitim ortamı olmadığından dolayı birçok aile çocuğunu okula gönderemiyordu.

51 No’lu Devlet Kreşi’ne Özel Eğitim Sınıfı

TİKA, engelli çocukların eğitim hayatına katılmasını sağlamak amacıyla Moğolistan’da örnek bir proje başlattı. Bu kapsamda başkent Ulan Batur'da 51 No’lu devlet kreşinde özel eğitim malzemeleri ve ekipmanlarıyla donatılan bir eğitim sınıfı kuruldu. 20 öğrenci kapasiteli sınıfta rampalı yürüme merdiveni, fizyoterapi yatağı, emekleme destekleyicisi, yürüyüş eğitim rampası, denge sehpası gibi birçok özel eğitim malzemesi bulunuyor.

"Bu proje diğer okullarımıza da örnek olacak"

Moğolistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Okul Öncesi Eğitimden Sorumlu Başuzman Purevsaihan Söörtöön yaptığı açıklamada, “Bu proje bizim için çok önemli. Çünkü diğer okullarımıza da örnek olacağını ve bu sınıfların daha fazla okulda açılarak engelli çocuklarımızın okul öncesi eğitime katılmalarını planlıyoruz. Bize bu imkânı sağladıkları için Türk halkına ve TİKA’ ya teşekkür ediyorum ” şeklinde konuştu.

141. Devlet Okulu’nda Görme Engellilere Özel Eğitim Sınıfı

TİKA tarafından Görme engelli öğrencilerin çoğunlukla ikamet ettiği bölgede yer alan 141. Devlet Okulu’na da engelli öğrencilerin diğer çocuklarla eşit bir şekilde eğitim alabilmesi amacıyla özel eğitim sınıfı kuruldu. 1. sınıftan 12. sınıfa kadar yaklaşık 3 bin 500 öğrencinin eğitim aldığı okulda 31 görme engelli öğrenci bulunuyor.

TİKA’nın görme engelli çocuklar için kurduğu sınıfta, Braille kabartmalı yazı öğrenme tahtası, sesli kitap okuma ve kayıt cihazı, Braille matematik öğrenme seti, işitme cihazı teknolojisi, ekran büyütücü ve okuyucu yazılımı gibi birçok özel ekipman ve eğitim malzemesi bulunuyor.

Başkent Ulan Batur'daki okullarda gerçekleştirilen projeler ile bu okulların diğer okullara örnek olması ve ülke genelinde engelli çocukların diğer çocuklarla eğitimden eşit olarak faydalanması hedefleniyor.

Sonraki Haber

TİKA, Güney Sudan’da Kadınların Meslek Edinmesine Desteğini Sürdürüyor

Güney Sudan’da kadınlara yönelik meslek edindirme projelerine devam eden Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), dezavantajlı kadınların terzilik ve sabun üretimi konularında eğitilebilmeleri amacıyla eğitim, çeşitli ekipman ve malzeme desteğinde bulundu. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen proje...