Haberler
25 Aralık 2017Özbekistan Türkiye Üst Düzey İlişkileri TİKA Desteği ile Artarak Devam Ediyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve “Mikrokreditbank” ATB arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin küçük ve orta ölçekli girişimciliğinin desteklenmesine dair tecrübelerin incelenmesi, tecrübe paylaşımı programlarının hazırlanmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.
Yaklaşık 30 milyon nüfusu, jeostratejik konumu, köklü tarihi, zengin kültürel değerleri ve ekonomik potansiyeliyle bölgesel barış ve istikrar için önemli bir aktör olan Özbekistan ile Türkiye ilişkileri TİKA’nın da katkılarıyla gelişmeye devam ediyor.
İşbirliği ve tecrübe paylaşımı hedefiyle, 05-12 Aralık 2017 tarihleri arasında ülkemize bir ziyaret gerçekleştiren Özbekistan Mikrokreditbank ATB Başkanı Ğanişer Mamatkulov’un başkanlığındaki üst düzey bir heyet; TİKA yetkilileri, Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM) Sanayi Bölge Müdürlüğü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Ziraat Bankası yetkilileri ile görüştü.
“Mikrokreditbank” ATB ve TİKA arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin küçük ve orta ölçekli girişimciliğinin desteklenmesine dair tecrübelerin incelenmesi, tecrübe paylaşımı programlarının hazırlanmasına ilişkin tarihinde mutabakat zaptı imzalandı. TİKA toplantı salonunda gerçekleştirilen törene, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Mikrokreditbank ATB Başkanı Ğanişer Mamatkulov ve beraberlerindeki heyet katıldı. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, imza töreninde yaptığı açıklamada, protokol çerçevesinde özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin destekleneceğini ve Özbekistan ile Türkiye arasındaki tecrübe paylaşım faaliyetlerine katkı verileceğini söyledi. Mamatkulov da protokolün, Özbekistan-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
TİKA’nın katkıları ve koordinasyonu ile hayata geçirilen söz konusu ziyaretler kapsamında öncelikle KOSGEB yetkilileri ile görüşülerek, ATB ve KOSGEB arasında imzalanması planlanan “Mikrokreditbank” işbirliği protokolü masaya yatırıldı. KOSGEB AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Necati Günaydın ve Uluslararası İlişkiler Müdürü Murat Şükrü Soykan tarafından; 54 ülkede ve diğer ülkelerle verimli ve etkin uluslararası anlaşmalara değinilen toplantıda ayrıca, 2023 yılının Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılı olması sebebiyle ülke olarak büyük hedeflerimiz olduğu vurgulandı. Bu kapsamda Özbekistan ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere de önem atfedildiği vurgulanarak, işbirliği sürecinin ivedilikle hayata geçirilmesi temennileri ifade edildi.
OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı’nın başkanlığında, Ostim’de düzenlenen görüşmelerde, Organize Sanayi Bölgesinin yönetim yapısından ayrıntılı olarak bahsedildi ve Türk Cumhuriyetlerindeki çalışmaları hakkında bilgi verildi. Özbekistan’daki girişimcilerle Türkiye’deki girişimcileri bir araya getirmek suretiyle ortak faaliyetlerin yürütülmesi fikrinin konuşulduğu toplantıda, Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Ulugbek Azamov tarafından, Türk ve Özbek Cumhurbaşkanlarının yaptıkları görüşmelerin ardından Özbekistan’da vize konularında süratle edinilen iyileşmeden duyulan memnuniyet dile getirildi. Toplantı, tarafların, iki ülke arasında sürdürülebilir bir anlaşma imzalanması ile uzun vadeli bir işbirliği tesisine yönelik irade beyanı ile sonlandırıldı.
Ziraat Bankası İç Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Bülent Suer’in başkanlığında, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünde yapılan toplantıya, Girişimci Pazarlama Grup Başkanı Turgut Gülcihan da İstanbul’dan telekonferans ile katıldı. Mamatkulov, 1995’den beri bankacılık sektöründe çalıştığını, 2017’de Mikrokreditbank’ın kuruluşundan itibaren de bankanın başkanı olduğunu ifade ederek Ziraat Bankasının Özbekistan’daki çalışmalarından memnuniyet duyduklarını belirtti. İşbirliği ve tecrübe paylaşımı için Türkiye’yi tercih etmelerinin bir sebebinin de dünyanın en büyük bankalarından biri olan Ziraat Bankası olduğunu ifade etti.
Ziraat Bankası’nın Türkiye’de tüm alanlarda öncü bir banka olduğunu, Türkiye’deki bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün %43’ünün Ziraat Bankasının oluşturduğunu, toplam 1.763 şubesi bulunduğunu ifade eden Gülcihan bankanın kapasitesine ve çalışma şekline dair bilgiler paylaştı.
Özbekistan’daki kurum ve bakanlıklarda danışmanlık yapmak üzere yabancı ülkelerden de destek alındığını ve bu çerçevede, başta mikro krediler olmak üzere bankacılığın her alanında üst düzey, kalifiye danışmanlara ihtiyaçları sebebiyle Türkiye’ye yöneldiklerini ileten Ğanişer Mamatkulov ilaveten, Türkiye’de üretim yapan firmaların Özbekistan’da da satış yapabilmeleri için de işbirliğini arzu ettiklerini dile getirdi. İki ülke arasında tertip edilecek kapasite artırma ve eğitim programları ile mevcut işbirliğinin her alanda derinleşmesini temenni ettiklerini belirten Mamatkulov, tüm bu minvalde bir mutabakat zaptı imzalanmasında fayda gördüğünü sözlerine ekledi.
Türkiye ve Özbekistan arasında olumlu seyreden ilişkilerin ekonomik düzeyde de giderek derinleştiğini görmekten mutluluk duyan taraflar, önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek somut adımlar üzerinde mutabık kalarak görüşmeleri sonlandırdı.
Sonraki Haber
Vietnam İstatistik Ofisi Yetkililerine Tarım İstatistiği Eğitimi Düzenlendi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) organizasyonunda, Vietnam İstatistik Kurumu yetkililerine TÜİK uzmanları tarafından tarım istatistikleri eğitimi düzenlendi. 2016 yılında Vietnam ve Türkiye arasında başlatılan işbirliği programı kapsamında; Vietnam İstatistik Kurumu ile Türkiye İstatistik...