Haberler
14 Şubat 2019TİKA’dan Bosna Hersek Devlet Arşivine Destek
Bosna Hersek Devlet Arşivi binasının, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından onarılan arşiv depoları hizmete açıldı.
1947 yılından bu yana önemli kararları ve belgeleri muhafaza eden Bosna Hersek Devlet Arşivi Saraybosna'da 2014 yılında yaşanan protesto olaylarında Devlet Başkanlığı binasının yakılması sonucu zarar görmüştü. TİKA, Devlet Arşivleri'ne ait evrakların kurtarılması için tarihe ışık tutan belgelerin bulunduğu bölümün tadilatını yaparak donanım desteği sağlamıştı.
2018 yılında Bosna Hersek Devleti Arşivi’nde saklanan mirasın daha iyi fiziki şartlar altında korunması amacıyla yeni bir proje daha gerçekleştirildi. TİKA, Bosna Hersek Devlet Arşivi bünyesinde çok kötü durumda olan ve nem sorunlarından dolayı arşivin zarar görmesini tehdit eden arşiv deposunun 185 m² alanında tadilat çalışmasını tamamladı. Proje kapsamında arşiv deposunun yenilenmesi ile birlikte arşiv belgelerin daha iyi muhafaza edilmesi için uygun havalandırma sistemi ve yangın söndürme sistemi kuruldu ve onarılan bölümler hizmete açıldı.
Başkent Saraybosna'da düzenlenen programa, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç'un yanı sıra TİKA Saraybosna Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı ile Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Askeri Ateşesi Albay Gülhan Yılmaz katıldı.
“70 yılın sonunda nihayet bu enstitüye yaraşır bölmelere sahibiz”
Bosna Hersek Devlet Arşivi Müdürü Saşa Klepiç yaptığı açıklamada “Bu çalışma ile modern depo alanları oluşturulmuş oldu. Bu, Bosna Hersek Arşivi için tarihi bir an. 70 yılın sonunda nihayet bu enstitüye yaraşır bölmelere sahibiz. Arşivimize yakışır bir şekilde belgelerin korunması için uygun havalandırma sistemi ve gerekli tüm şartlar sağlanmış oldu. Önümüzdeki üç sene içinde aynı tempoyla devam etmeyi ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı binasında Arşivimiz tarafından kullanılan tüm arşiv depolarını yenilemeyi planlıyoruz” diye konuştu..
Arşiv Çalışanı Boro Jurişiç ise “Arşivci olarak görevim arşiv belgelerini düzenlemektir. Osmanlı Dönemine ait birçok belgenin muhafaza edildiği bu beş nolu arşiv deposu önceden çok rutubetli idi, pencereleri ise yıpranmış vaziyetteydi. TİKA'nın desteğiyle bu arşiv depolarımız yenilenmiş oldu ve bundan dolayı birçok arşiv belgemiz daha iyi muhafaza edileceği için çok minnettarız.”
Sonraki Haber
Unutulmaz Şair Bahtiyar Vahabzade Vefatının 10. Yılında Bakü’de Anıldı
Hayatını Türk dili, edebiyatı, Türk kültürü ve tarihine adamış, “Bir ananın iki oğlu” mısralarıyla hafızalara kazınan “Azerbaycan Türkiye” şiirinin yazarı merhum şair Bahtiyar Vahapzade, vefatının 10. yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Bakü Yunus...