Haberler

13 Ağustos 2021

TİKA’dan Kenya Ulusal Arıcılık Enstitüsüne Teknik Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kenya Ulusal Arıcılık Enstitüsü’nün bal analizi kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla teknik ekipman desteğinde bulundu.

Kenya Ulusal Arıcılık Enstitüsü’nde düzenlenen ekipman teslim törenine TİKA Nairobi Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, Kenya Tarım Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığından Hayvancılık Genel Müdürü Harry Kimtai, Hayvancılık Dairesi Başkanı Fille Elmi Bishar, Arıclık Müdürü Jumia Morale, Enstitü Müdürü ve idareciler katıldı.

TİKA tarafında yürütülen Arıcılık Programı kapsamında uygulanan projenin teslim töreninde TİKA tarafından temin edilen, balın içiresinde bulunan antibiyotik analizi için kullanılan nitrojen jeneratörü ile birlikte baldaki nem ve şeker miktarını tespit eden cihazlar, eğitim ve raporlama amaçlı kullanılmak üzere dizüstü bilgisayarlar, yazıcı ve projeksiyon cihazları Hayvancılık Genel Müdürü Harry Kimtai’ye teslim edildi.

Daha önce ekipman yetersizliğinden dolayı baldaki antibiyotik miktarını tespit edip raporlayamayan Enstitü, verilen ekipmanlar ile balın kontrolünü farklı parametreleri de ölçüp raporlayabilecek altyapıya kavuştu.

Törende konuşan TİKA Nairobi Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada bulunan Türkiye’nin arıcılık konusunda önemli tecrübe ve bilgi birikimine sahip olduğunu söyledi. Türkiye olarak bu tecrübeyi Kenyalı muhataplarıyla da paylaşmak istediklerini ifade eden Ümütlü, ayrıca proje ile Kenya için stratejik alan olarak belirtilen bal üretiminin daha sağlıklı üretim ve satışının yapılabilmesi için önemli bir katkı sağlandığını, bu katkı ile Kenya balının Doğu Afrika pazarına girişinin de önünün açıldığını ifade etti.

Arıcılık Müdürü Morale ise yaptığı konuşmada Enstitünün kuruluşunda rol alan Kanadalı uzmanların 1980’li yıllarda Enstitüden ayrılmasından sonra TİKA’nın doğrudan Enstitüye destek veren ilk uluslararası kuruluş olduğunu belirtip bu desteğin kendileri için son derece önemli ve anlamlı olduğunu ifade etti.

Hayvancılık Genel Müdürü Kimtai de daha önce ekipman yetersizliğinden dolayı baldaki özellikle antibiyotik miktarını tespit edip raporlayamayan Enstitü’nün verilen ekipmanlar ile baldaki farklı parametreleri de ölçüp raporlayabilecek şekilde altyapıya kavuştuğu için çok önemli bir kazanım elde ettiğini belirtti. Yaptığı konuşmada Türkiye’nin arıcılık sektöründe en ileri teknolojiyi kullanan çok önemli bir ülke olduğunu söyleyen Kimtai, TİKA’ya teşekkür ederek bu alandaki projelerin devem etmesini istediklerini söyledi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Tacikistan’da Rehabilitasyon Merkezine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Tacikistan Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Devlet Sosyal Güvenlik Ajansı İşbirliğinde, ajansa bağlı Romit Gaziler ve Emekliler Rehabilitasyon Merkezi’nin mutfak ve yemekhanesinin donanımını gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen projeyle...