Haberler
01 Aralık 2023TİKA’dan Laos’ta İklim Değişikliğine Dayanıklı Tarım Projesi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Güneydoğu Asya ülkesi Laos'un iki merkezi eyaletinde iklim değişikliğine dayanıklı 30 ton pirinç tohumu dağıtıldı.
TİKA’nın iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla “Güneydoğu Asya’da Tarımın Desteklenmesi Programı” kapsamında gerçekleştirdiği proje Laos Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde hayata geçirildi. İklim değişikliğine dayanıklı ve yüksek verimli pirinç tohumları Khammuan ve Bolikhamsai eyaletlerinde, şiddetli hasara neden olan selden zarar gören çiftçilere dağıtılacak.
Proje, Türkiye’nin Viyentiyan Büyükelçisi Orhan Işık ve TİKA heyetinin; Laos Tarım ve Orman Bakanı Dr. Phet Phomphiphak ile gerçekleştirdiği görüşmede gündeme gelmişti.
Pirinç tohumlarının devir teslim töreninde konuşan Laos Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Kikeo Singnavong, Ağustos ayında şiddetli selin vurduğu iki bölgede yaklaşık 3.000 hektar tarım arazisinin zarar gördüğünü söyledi. Gelecek sezon ekim için depolanan pirinç tohumlarının da sel nedeniyle zarar gördüğünü ifade eden Singnavong, Khammuan eyaletine 20 ton, Bolikhamsai eyaletine ise 10 ton pirinç tohumu dağıtılması ile Tarım ve Orman Bakanlığının sürdürdüğü İklim Değişikliğine Dayanıklı Tarım Projesinin uygulama safhasına geçildiğini duyurdu.
Törende konuşan Büyükelçi Orhan Işık, son yıllarda iklim değişiminin tüm dünyada etkili olduğunu ve Laos'ta da bunun etkilerinin görüldüğünü, TİKA'nın bu projesi ile selden etkilenen çiftçilerin yüzlerinin güleceğini ifade etti. TİKA'nın birçok sektörde paydaş kurumlarla çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Işık, Kovid-19 salgını dönemi sonrasında faaliyetlerin yoğunluk kazanmaya başladığını ve bunun artarak devam etmesi ile iki ülke ilişkilerinin daha da gelişeceğine inandığını söyledi.
Ulusal Tarım ve Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Chay Bounphanousay ise selden etkilenen bölgelerdeki çiftçilerin, dağıtımı yapılan tohumların topluluk içinde paylaşılması neticesinde dayanıklı yeni tohumlara erişme fırsatına sahip olacağını söyledi.
-Pirinç veriminin %20 oranında artırılması bekleniyor
Proje kapsamında dağıtımı yapılan pirinç tohumları iklim değişimlerine dayanıklı yedi pirinç çeşidinden oluşuyor. Aynı zamanda, 2023-2024 hasat sezonunda 500 hektarlık alana üçüncü nesil tohumlar üretmek üzere ekilecek ikinci nesil tohumlar. Verimi yüksek bu tohumlardan 2024 sezonunda 25.000 hektar arazide kullanılacak pirinç tohumunun elde edilmesi bekleniyor.
TİKA tarafından hayta geçirilen proje kapsamında ülkede, tarımsal üretkenliğin artırılması, gıda güvenliğinin sağlaması ve kırsal toplulukların desteklenmesi amaçlanıyor.
TİKA ile Laos Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde belirlenen iki eyalette uygulanan projenin, Laos Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüm ülke genelinde uygulanmaya başlanması neticesinde; pirinç veriminin %20 oranında artırılması ve çiftçilerin gelirinde %10 oranında artış kaydedilmesi bekleniyor. Pirinç yanığı ve bakteriyel leke gibi hastalıklara dirençli olan yeni tür pirinçlerin ekiminin yaygınlaşması sonucunda, pirinç yetiştirilmesinde kimyasal ilaçların kullanımı da azalacak.
Proje kapsamında; yarısı kadın toplamda 1.000 çiftçi, iklim değişikliğine dayanıklı pirinç çeşitlerinin tohumlarını ekmeye başlayacak (kişi başına 30 kg) ve iki yıl içerisinde 25.000 hektarlık alanın bu tür pirinç tohumu ile ekimi mümkün hale gelecek. Ayrıca, projeye dâhil olan çiftçilerin %80'i tüketimleri için yeterli pirince sahip olacak ve böylece gıda güvenliği de sağlanmış olacak.
-BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları bağlamında iklim değişikliği ve tarım
İklim değişikliği, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) çerçevesinde tarımı ciddi şekilde etkileyen bir faktör konumunda. Tarım sektöründe, iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan zorluklarla mücadele edilirken, SKA’lar çerçevesinde çözümler aranıyor. Bu bağlamda, çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlaması, dayanıklı tarım uygulamalarını benimsemesi ve doğal kaynakları etkili bir şekilde yönetmesi önem arz ediyor.
Sonraki Haber
TİKA’dan Tunus’ta Engellilere Yönelik “Meslek Edindirme Projesi”
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Tunus’un Nabel kentindeki Menzel Buzelfa Engelliler Merkezi’nde engelli bireylerin meslek edinmesine katkı sunmak amacıyla pastacılık atölyesi kuruldu. Başkent Tunus’un 70 km güney doğusunda yer alan Nabel kentinde,...