Haberler

23 Şubat 2022

TİKA’dan Uluslararası 5. Doğum ve Lohusalık Kongresine Destek

Doğasında doğum derneği tarafından düzenlenen ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Özel Koru Hastanesi, Anadolu Ebeler Derneği, UNFPA, PUDER tarafından desteklenen “5. Doğum ve Lohusalık Kongresi”, yerli ve yabancı hekim ve ebelerin katılımı ile gerçekleştirildi.

17-22 Şubat 2022 tarihlerinde Bolu’da gerçekleştirilen kongre, ülkemiz gebelik, doğum ve lohusalık sağlık süreçlerinin ilişkisel sonuçlarının değerlendirilmesi çalıştayı ile başladı. 4 grup olarak düzenlenen ve gebelik, doğum, lohusalık, medikolegal sorunların tartışıldığı çalıştayda, her grup için sorunlar ve nedenleri, çözüm önerileri üretilerek bu önerilerin hayata geçirilmesi yönünde stratejiler belirlendi.

Güncel bilimsel programın yanı sıra, doğum süreçleri ve doğum hizmetlerinin sağlıklı toplumun temeli olduğu vurgulandığı Kongre’de, artan sezaryen oranlarının önüne geçilmemesi durumunda önümüzdeki yıllarda ortaya çıkabilecek sorunlar ve çözüm önerileri görüşülerek, ebelik mesleğinin dünü, bugünü ve geleceği, doğum süreçlerindeki önemi değişen ebelik rolleri ve bilimsel kanıtlar tartışıldı.

Hekim ve ebe odaklı 8 ayrı kursun da başarı ile tamamlandığı kongre çerçevesinde, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan “Ebeler için Doğumhanede Ultrasonografi Kursu” yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Yerli ve yabancı toplam 483 katılımcının iştirak ettiği kongrede, 126 konuşmacı tarafından son gelişmeler aktarıldı. Kongre çerçevesinde 62 tanesi fiziksel 52 tanesi çevrimiçi olmak üzere toplamda 114 sözlü bildiri ve 21 adet poster sunuldu. Toplamda 13 oturum 2 panel 4 uydu sunumu yapıldı.

Kongrenin ilk günü, ülkemizde ve dünyada kadın sağlığı ve doğum süreçleri, göçmen popülasyonunda doğurganlık ve gebelik izlemleri, kadın doğumun hekimlerinin ve ebelerin güncel sorunları ve geleceği konuları konuşuldu.

Akabinde ise, Anneliğin Nörobiyolojisi, Anne-Bebek Duygusal Bütünlüğü, Mental Olarak Gebeliğe, Ebeveynliğe Hazırlık, Gebelik Sürecinde Anne ve Bebek Bağlanmasının Desteklenmesi ile devam eden anne bebek sağlık çalışanı saç ayağının doğru ve işlevsel olması için izlenmesi gereken yollar vurgulandı.

İkinci gün ise, doğum ağrısı, psikososyal yönünden epigenetik temellerine konuşularak, yüksek riskli gebeliklerin öngörülmesi ve yönetimindeki son gelişmeler aktarıldı.

Artık daha fazla gündemde olan “Bir Sezeryan Hep Sezeryan Mı Başlığıyla” sezeryan sonrası normal doğum denemesindeki güncel gelişmeler ve ebelik yaklaşımlarını ortay konularak, anne ve bebek sağlığına etkileri irdelendi.

Üçüncü ve dördüncü gün perinatoloji uzmanları derneğinin katkıları ile doğum eylemi indüksiyonu ve eyleme yardım, doğum eylemi indüksiyonunun planlanması ve yönetimi, farklı merkezlerde olgu yaklaşımları doğum hekimliğindeki zorluklar, “koşullarımız yaklaşımımızı etkiler mi” konuları konuşmacılar tarafından interaktif panellerle tartışılarak, güncel uygulamalar, kanıtlar ve yaklaşımlar paylaşıldı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Senegal’de Sağlık Altyapısına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Senegal’de “Dakar Ulusal Ortopedi Ekipmanları Merkezi (CNAO -Centre National d'Appareillage Orthopédique)” nin tadilat ve donatımı gerçekleştirildi. Dakar Ulusal Ortopedi Ekipmanları Merkezi (CNAO - Centre National d'Appareillage Orthopédique),...