Haberler

18 Mayıs 2020

TİKA'dan Tunuslu Çiftçilere Bal Arıcılığı Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Tunuslu çiftçilere bal arıcılığı için gerekli teknik eğitim ve ekipman desteği sağladı.

TİKA, Tunus Kuzey Batı Silvo-Pastoral Kalkınma Ofisi (ODESYPANO) ve Tabuba Tarımsal Kalkınma Grubu (GDA Tabouba) işbirliğiyle Tunus’un Beja iline bağlı Tabuba kırsal bölgesinde yaşayan 10 çiftçiye bal arıcılığı için gerekli ekipmanı sağladı.

Tunus’un kuzeyinde yer alan Beja bölgesi, Tunus ortalamasının üzerindeki yıllık yağış miktarı ve zengin bitki örtüsü dolayısıyla Tunus’ta bal arıcılığı faaliyeti için en elverişli bölgelerden biri olarak görülüyor.  Bu kapsamda TİKA, Tunus Kuzey Batı Silvo-Pastoral Kalkınma Ofisi ve Tabuba Tarımsal Kalkınma Grubu ile işbirliği yaparak bu bölgede gelir getirici bir faaliyet olarak bal arıcılığını teşvik eden bir proje gerçekleştirdi.

Proje kapsamında, Tabuba Tarımsal Kalkınma Grubu tarafından belirlenen 10 genç çiftçiye ODESYPANO tarafından bal arıcılığı konusunda teknik eğitim verildi ve her bir çiftçinin bal arıcılığı, bal üretimi ve pazarlaması faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyduğu malzeme ve ekipman TİKA tarafından sağlandı.

Proje ile her çiftçiye 10’ar adet kovan ve arı kolonisinin yanı sıra tulum, maske, eldiven, fırça ve körükten oluşan arıcı seti ve temel petek, besleyici şeker, toz kükürt gibi arıcılık için gerekli olan diğer malzemeler verilirken; iki adet elektrikli bal süzme makinası, 4 adet bal olgunlaştırma makinası, iki adet mum eritme cihazı ve ürünlerin pazarlanması için cam kavanozlar çiftçilerin ortak kullanımına sunulmak üzere Tabuba Tarımsal Kalkınma Grubuna teslim edildi.

15 Mayıs 2020 tarihindeki etkinlikte TİKA tarafından yararlanıcılara arıcılık malzeme ve ekipmanları teslim edilirken ODSYPANO tarafından ise bal arıcılığı teknik eğitimi sertifikaları dağıtıldı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Karadağ’da Gıda ve Hijyen Destek Programı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Balkanlarda Koronavirus salgınına karşı bölgede yaşayan toplumlara destek olmak, korumak ve aynı zamanda hastalığın ortaya çıkarabileceği yetersiz gıda üretiminden etkilenebilecek insanlara destek olunması kapsamında bölge ülkelerinde olduğu gibi...