Haberler
27 Mayıs 2022TİKA Desteğiyle Güney Afrika Cumhuriyeti Witwatersrand Üniversitesinde “Cezeri Laboratuvarı” Kuruldu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Güney Afrika Cumhuriyeti Johannesburg Şehrinde, dünyanın önemli üniversitelerinden Witwatersrand Üniversitesi bünyesinde kurulan TİKA Cezeri-Laboratuvarının açılışı gerçekleştirildi.
Sadece Afrika’nın değil, dünyanın madencilik başta olmak üzere birçok alanda en saygın üniversiteleri arasında yer alan Witwatersrand Üniversitesi bünyesinde, üniversitenin yüzüncü yılında araştırmacıların ve öğrencilerin fikirlerini çeşitli dijital üretim teknolojilerini kullanarak gerçek ürünlere dönüştürebilecekleri laboratuvar tesis edildi. Laboratuvara, “robotiğin babası” olarak kabul edilen büyük alim İsmail el-Cezeri’nin (1136-1206) ismi verildi.
Laboratuvar için lazer kesim tezgâhı, masaüstü router (mini CNC), masaüstü torna tezgâhı, masaüstü matkap tezgâhı, 3D tarayıcı, FDM teknolojili 3D yazıcı, DLP-LCD teknolojili 3D yazıcı ve bilgisayarların yanı sıra çeşitli elektronik ve mekanik aletler TİKA tarafından temin edildi. Proje ile Üniversiteye, dünyada binin üzerinde atölyesi bulunan ve ülkemizde de gittikçe yaygınlaşan “FAB-LAB” altyapısının gerekli donanım ve ekipmanları sağlandı. Ayrıca TİKA tarafından on teknisyen ve öğrenciye 3D Yazıcı, Lazer kesici, CNC Router ve robotik kodlama kullanım ve uygulama eğitimi verildi.
Laboratuvarın açılış törenine T.C. Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, TİKA Pretorya Koordinatörü Abdulkadir Abukan, Witwatersrand Üniversitesi Rektörü Prof. Zeblon Vılakazı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Thokozani Majozi ve ilgili akademisyenler katıldı.
Konuşmasında Majozi, TİKA tarafından daha önce başka ülkelerde kurulan benzer laboratuvarların başarı düzeyinin farkında olduklarını ve bu laboratuvarın da güvenilir ellerde uzun yıllar önemli projelere vesile olacağını belirtti. Vilakazi de laboratuvarın, fakültenin inovasyon kapasitesine önemli katkı sağlayacağını ve üniversite ile Türkiye akademik kurumlarının işbirliği yolunu açacağını ifade etti.
Büyükelçi Ayşegül Kandaş da, Türkiye’deki üniversiteler ve Ar-Ge’ye ilişkin istatistikler sunup, TEKNOFEST gibi faaliyetler hakkında bilgi vererek, Güney Afrika ve Türkiye üniversitelerinin işbirliğinin geliştirilmesi arzusunu dile getirdi.
Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar tarafından laboratuvar gezilerek, Johannesburg yakınlarında bilinen en eski humanoid kafatasının replikasyonu başta olmak üzere eğitim sürecinde üretilen materyaller incelendi.
İncelemenin ardından eğitim programına katılan on teknisyen ve öğrenciye Büyükelçi Kandaş tarafından sertifikaları verildi.
Sonraki Haber
TİKA’dan “Moğolistan Kültürel Mirası İçinde Türk Yazıtlarının Bugünü Ve Geleceği Çalıştayı”na Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği ile düzenlenen “Moğolistan Kültürel Mirası İçinde Türk Yazıtlarının Bugünü ve Geleceği” çalıştaylarından ilki, Moğolistan’dan gelen yetkililer ve Türk akademisyenlerin katılımı ile İzmir'de gerçekleştirildi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi...