Haberler

23 Aralık 2019

TİKA Filipinler’de Moro Müslümanlarının Yanında

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moro Müslümanlarının yaşadığı Filipinlerdeki Mindanao Bölgesi’nin farklı yerlerinde yaptırılan 5 adet okul binası ve 3 adet klinik son teknoloji eğitim materyalleri ve tıbbi ekipmanlarla donatıldı.

TİKA  hem şu an  Mindanao”da devam eden barış sürecine katkıda bulunmak hem de bölgede yaşayan Moro Müslümanlarının yukarıda bahsedilen sorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla, Müslüman Mindanao (Bangsamoro)” nun muhtelif bölgelerine 5 adet okul ve 3 adet sağlık ocağı inşaatlarını bitirerek 2019 yılı içinde BARMM bünyesindeki Eğitim Bakanlığı ve Sağlık bakanlığına ilgili okullar ve doğum klinikleri teslim edilmişti.

Okulların ve doğum kliniklerin tam olarak kullanılabilmesi için, gerekli olan tüm eğitim materyalleri (sandalyeler, kitaplıklar,her bir sınıf için klimalar, dizüstü bilgisayarlar, projeksiyon cihazları, yazıcılar, yazı tahtaları, ilan panoları v.b.), tıbbı ekipmanlar ve ilaçlar ( bir  doğum için ve acil müdahale için gerekli olan tüm ekipmanlar ile ilaçlar v.b ) ve diğer gerekli malzemeler TİKA tarafından temin edilerek ilgili yerel yetkililere teslim edildi. Okullarda ve doğum kliniklerde ilgili montajlar bittiğinde, bölgelerinde en ileri teknolojik malzemelerle donatılmış okullar ve sağlık kuruluşları olacaklar. Okullarda ve doğum kliniklerinde alınan malzemelerin montajları sonrasında açılışlarının yapılması planlanıyor.

Filipinler’de Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Müslüman  Mindanao (Bnagsamaoro)  Özerk Bölgesi, geçmişte merkezi hükümet tarafından çok  ihmal edilmesi, adil olmayan uygulamalar ve yıllar süren silahlı mücadeleler sebebiyle ülkenin en geri kalmış bölgesi konumunda. Bölgede sosyo-ekonomik göstergeler ülke ortalamasının oldukça altında ve özellikle eğitim ile sağlık alanında imkanlar çok kısıtlı.

Bölgede hastane ve kliniklerin sayısı çok az olup özellikle anne ve çocuk sağlığı konusunda büyük sıkıntılar çekiliyor. Tıbbi koşullar altında gerçekleştirilen doğum oranı %33 olup ülke ortalamasının yarısına tekabül ediyor. Her 10 çocuktan 4’ü aşı olamıyor.  Bölgenin sağlık altyapısının yetersiz oluşunun yanısıra temiz içme suyunun bir çok yerde halen bulunmaması ve olumsuz hijyenik şartlar sağlık sorunlarını daha da artırıyor.  

Diğer taraftan, bölgede yıllar süren iç çatışmalar nedeniyle, eğitim istenilen seviyede yapılamamış, bölgedeki eğitim verileri de ülke ortalamasının oldukça altına düşmüştür.

Sonraki Haber

TİKA Moğolistan’da Onkoloji Rehabilitasyon Merkezi Kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan Sağlık Bakanlığı’na bağlı yılda 100 bin kişinin muayene olduğu Milli Kanser Araştırma Merkezi’nde kanser hastalığına ilişkin kamusal farkındalığın yaratılması, hastalara doğru bilgilerin verilmesi ve kanser tedavisi...