Haberler

06 Mart 2017

TİKA Sudan Sağlık Altyapısına Katkıda Bulunmaya Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Sudan’da sağlık sektörüne yaptığı katkılar artarak devam ediyor.

Tam teşekküllü Nyala Türkiye Sudan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni Sudan’ın hizmetine sunan TİKA, Sudan’ın pek çok eyaletindeki diğer hastanelere tıbbi donanım ve gerekli diğer malzeme desteklerinin yanı sıra sağlık sektörünün yetişmiş eleman eksiğini kapatmak amacıyla tıp ve hemşirelik-ebelik alanlarına da başarılı eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.

Sudan’da Acil Tıp Eğitimi, Master Planın Hazırlanması, Organizasyonu ve yönetiminin tesis edilmesi, kapasitelerin incelenmesi, paramedik alt yapısının oluşturulması kapsamında resmi ve özel sağlık kuruluşlarında incelemeler yapmak,  Sudan Federal Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerde bulunmak üzere, İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyeleri ve Aliance İnternational Doctors Derneğinden Prof. Dr. Hasan Koçoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Açıksarı ile Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Dr. Mehmet Eyüp Hazar, TİKA Eğitim Koordinatörlüğü yetkilileri ile birlikte Hartum’da bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Söz konusu ziyaret kapsamında heyet; Sudan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı İsameddin Mohammad başta olma üzere, Sudan Tıp Uzmanlık Kurumu Başkanı, Sudan Sağlık Bilimleri Akademisi Başkanlığı yetkilileri ile görüşmeler yaparak,  Sudan Hartum Merkez Askeri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ve diğer özel hastanelerde incelemelerde bulundu.

Sudanlı yetkililerden büyük takdir toplayan görüşme ve incelemelerin ardından karşılıklı yakın işbirliği içerisinde Sudan Acil Tıp Master planının hazırlanmasını teminen 2017 yılı Mayıs ayında Hartumda bir çalıştayın yapılması ve hemen akabinde eğitim programlarının başlatılması kararlaştırıldı.

Sudan Federal Sağlık Bakanlığı Müsteşarı İsameddin Mohammad heyetin ziyareti ile ilgili olarak TİKA’nın başlatmayı düşündüğü projenin Sudan’da sağlık alanında ve özellikle Acil Tıp Hizmetleri alanında büyük bir eksiği tamamlayacağını, bu kapsamda üzerlerine düşen her türlü katkıyı verecekleri belirterek Sudanda gerçekleştirmiş olduğu büyük çaplı diğer sağlık projeleri başta olmak üzere katkılarından dolayı TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

TİKA heyeti de yapmış oldukları saha çalışmaları ve temaslardan duydukları memnuniyetlerini dile getirerek son derece öneme haiz Sudan Acil Tıp Master Planı projesine en kısa zamanda başlanılması hususunda gerekli tüm çalışmaları yapacaklarını belirtti.

Sonraki Haber

TİKA 120 Ülkeden 1200 Genç Doktor ve Tıp Öğrencisini Karadağ’da Buluşturdu

Uluslararası Tıp Öğrencileri Birlikleri Federasyonu (IFMSA), Mart ayı Genel Kurul Toplantısı ve Bilim-Eğitim Konferansı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle Karadağ’da gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından resmi olarak tanınan Uluslararası...