Haberler
11 Şubat 2022TİKA Tacikistan’daki Ziraat Üniversitesi'nde Araştırma ve Uygulama Bahçesi Kurdu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tacikistan Şirinşoh Şohtemur Ziraat Üniversitesi’ne ait eğitim ve bilimsel araştırma çiftliğinde, 25.000m2 alan üzerinden araştırma-uygulama meyve bahçesi kurdu.
TİKA tarafından ülkenin tek ve en köklü eğitim kurumlarından olan ve 11.000’den fazla öğrencinin eğitim aldığı Tacikistan Şirinşoh Şohtemur Ziraat Üniversitesinde 3 aşamalı gerçekleştirilen projenin ilk aşamasında, bölgedeki hava sıcaklığı/nemi, rüzgâr hızı/yönü, yaprak ıslaklığı ve toprak nemi/sıcaklığı gibi bilgileri sağlamak amacıyla, zirai meteoroloji istasyonu kuruldu. Meyve hastalık erken uyarı sistemine sahip istasyon güneş enerjisi ile çalışıyor.
Projenin ikinci aşamasında meyve bahçesi için derinliği 104 metre olan bir su kuyusu tesis edildi.
Projenin son aşamasında ise araştırma-uygulama meyve bahçesi kurulumu gerçekleştirildi. Bu aşamada toplam 25.000 m2 alana kurulan araştırma-uygulama meyve bahçesine 2.000 adet elma, 350 adet kiraz ve 360 adet erik fidanı ile farklı türlerde 12.500 elma anacının dikimi yapıldı. Toplamda 20.000 metrekarelik meyve bahçesi ve 5.000 metrekarelik fidan üretim alt yapısı oluşturuldu.
10.600 m2 alanda örtü destek sistemi kurulumu, projenin tüm alanını sulayabilecek kapasitede modern damla sulama sistemi tesis edildi. Ayrıca proje için gerekli olan budama makasları, ilaçlama pülverizatörü ve diğer ekipmanlar temin edildi.
Proje uygulama aşamasında Tacikistan Ziraat Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, projenin tüm aşamalarında aktif olarak katılım sağlayarak, tür, çeşit, dikim mesafesi, dikim sistemleri, terbiye sistemleri gibi birçok bilgi bizzat arazide uygulamalı olarak ilgili görme fırsatını yakaladı.
Üniversitenin ziraat alanındaki eğitim ve bilimsel çalışmalarına ve gelişimine büyük katkılar sağlaması beklenen fidanlığın ayrıca, projenin Tacikistan’da bu alanda yapılacak benzer çalışmalara örnek teşkil etmesi ve merkezde üretilecek meyve fidanlarının ülke meyveciliğinin gelişmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Merkezde, yılda yaklaşık 100 bin fidan ve 100 ton meyve üretim potansiyelinin yanı sıra bilimsel verilerin oluşturulması ve ar-ge çalışmalarının yürütülmesi de amaçlanıyor.
Sonraki Haber
Türkiye'de Eğitim Alan Sağlıkçılar Kendi Ülkelerinde Meslektaşlarını Eğitiyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından geliştirilen Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında 2020 yılında Gambiya ve Nijer’de düzenlenen Afet ve Acil Durum Müdahalelerine Giriş (ADG+) Eğitimine katılan personeller arasından seçilen ve...