Haberler

13 Mart 2013

Türk Heyeti Sağlık Alanında Yapılacak İşbirliği İçin Moritanya'ya Gitti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Avrupa Parlamenterler Forumu (EPF) işbirliğinde, EPF’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) temsilci ayağı olan Nüfus Kalkınma Grubu (NKG) üyesi milletvekilleri ve Türkiye Aile Planlaması Derneği (TAPD) görevlileri katılımıyla 26 Şubat-1 Mart 2013 tarihleri arasında Moritanya’ya çalışma gezisi düzenlendi.

“Parlamenterler Liderliği Projesi” kapsamında 7 ülkede gerçekleştirilen çalışma, donör ülkelerin az gelişmiş ülkelere yaptıkları yardımları kapsıyor ve yapılan yardımların en az %10’unun nüfus, ana çocuk sağlığı ve üreme sağlığına ayrılmasını amaçlıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Moritanya İslam Cumhuriyeti arasında 14.12.2011 tarihli Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine dair imzalanan anlaşma, programın temelini oluşturuyor.

Türkiye ve Moritanya arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma kapsamında Moritanya Sağlık Bakanı Ba Housseinou Hamadi’nin 2011 yılında ülkemizi ziyaretinde alınan kararlar doğrultusunda TİKA’nın desteğiyle EFP, NKG ve TAPD durumu tespit yapmak için Moritanya’ya gezi düzenlendi.

Gezide, Moritanya Sağlık Bakanlığı, sağlık kuruluşları ve bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ziyaret edildi. Nouathott Anne ve Çocuk hastanesi, Kan Bankası Merkezi, İlaç alanında ülkede tek ve devlet himayesinde olan Camec adlı ilaç merkezi ve halk sağlığı merkezlerinde incelmelerde bulunuldu.

Ziyarette yapılan incelemeler sonucu TİKA ile Sağlık Bakanlığı, TAPD, EPF, TBMM işbirliğinde yürütülen “Parlamenter Liderliği Projesi’’ kapsamında, TİKA’ya sunulan Ana ve Çocuk Sağlığı programı uyarınca özellikle anne ve çocuklara daha iyi bir yaşam sunabilmek için aile planlaması ile üreme sağlığı dahil, insana ve sosyal kalkınmaya yapılan yatırımların önemli olduğu belirlendi.

TBMM, Nüfus ve Kalkınma Grubu Moritanya ziyareti sonucunda destek ve yardım konusunda tespitlerde bulunarak ekonomi, tarım, hayvancılık ve enerji alanlarında da işbirliği yapılması konusunda Türkiye’de ilgili bakanlıklarla konuyu paylaşarak destek talep edileceği vurgulandı.
Bu bağlamda Türkiye ve Moritanya’da etkin olan sivil toplum kuruluşlarının da desteklerini artırarak ortaklaşa çalışmaların devam ettirilmesi önerildi. Daha önceden yapılan Bakanlıklar arası işbirliği anlaşmalarının ve protokollerin bir an önce hayata geçmesi ve başta NKG Başkanı ve üyeleri, Sağlık Bakanlığı, TAPD, EPF, UNFPA ve projenin asıl donörü olan TİKA’nın çalışmalarda etkin rol alması kararlaştırıldı.

Sonraki Haber

Kamboçya'ya TİKA'dan Teknik Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) teknik koordinasyonundan sorumlu olduğu En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ) yönelik yürüttüğü faaliyetler kapsamında Kamboçya Krallığı Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 40’ar takım bilgisayar, yazıcı ve UPS cihazından...