Haberler

18 Kasım 2015

Türkiye’nin Tarihi Derinliğinde Ortadoğu ve Afrika’nın Yeri TİKA'da Konuşuldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Konferansları serisinin ilki Prof. Dr. Ahmet Kavas ve Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’ un katılımları ile Türkiye’nin Tarihi Derinliğinde Ortadoğu ve Afrika’nın Yeri konu başlığı altında gerçekleştirildi.

TİKA Konferansları serisinin ilki Prof. Dr. Ahmet Kavas ve Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’un katılımları ile Türkiye’nin Tarihi Derinliğinde Ortadoğu ve Afrika’nın Yeri konu başlığı altında düzenlendi. Dışarıdan katılımcılara da açık olan konferans, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın açılış konuşması ile başladı. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam konuşmasında, etkinliği gösterilen ilgiden memnun olduğunu söyledi.

Türkiye'de Ortadoğu ve Afrika konusunun, yeterince, tam çalışılmış bir konu olmadığına değinen TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, “20 tane akademisyen bulun' denilse böyle bir kadromuz yok. Son derece kıymetli, değerli, ziynet babında hocalarımızın burada olması bizim için müşerreftir. Kariyerlerine başladıklarında da idealist bir genç olarak, özellikle bu alanları tercih etmiş olmaları çok önemli. Onların gençlik yıllarında da Ortadoğu ve Afrika çok da önemsenen, çok da dikkate alınacak bir alan olarak bilinmiyordu. Belki Avrupa Birliği ya da Paris'le ilgili bir takım konuları çalışmış olsalardı hayatları çok daha kolay olacaktı. Çok daha geniş imkânlar sağlanacaktı ama onlar zoru tercih ettiler ve bugün özellikle ülkemizin, coğrafyamızın, belki de uluslararası alanda bütün dünyanın ihtiyaç duyduğu bilgi birikimine kavuşmuş olan insanlar konumuna geldiler. Dolayısıyla son derece kıymetli bilgilerin burada bize aktarılması önemli. Bizlerin de bu bilgilerle iştigal etmesi, projelerimizi değerlendirirken önünü, arkasını, geçmişini, tarihini, gelecekteki çalışmalardaki etkisini anlaması açısından çok önemli" diye konuştu. 

Ortadoğu'yla İlgilenmemek Abes

Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Derneği (ORDAF) Başkanı ve Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Kurşun da "Gençliğimizde çok zor şartlarda Ortadoğu ve Afrika konularında çalışmalar yapmaya başladık, o şartlarda Türkiye'de kaynak bulmakta bile zorlanıyorduk ama çok şükür günümüzde bu imkânlarımız çok daha fazla" dedi.

"Türkiye'nin Ortadoğu'da ne işi var?" sorusunu çok abes bulduğunu ifade eden Prof. Dr. Kurşun, "Ortadoğu, Hazreti Musa'nın dolaştığı, Hazreti İsa'nın yaşadığı, Hazreti Muhammed'in miraca çıktığı mekândır. Dolayısıyla üç büyük dinin ve büyük medeniyetlerin beşiği olan Ortadoğu'yla asıl ilgilenmemek abestir. Günümüzde Türkiye, bu bölgelerde kendini ispat edemezse küçük, iddiasız bir ülke olarak kalacaktır" diye konuştu.

Çad Eski Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas da "Afrika tarihini anlamak için sadece Fransız kaynakları yeterli değildir. Osmanlı kaynaklarına da kesinlikle bakmak gerekir. Aksi takdirde taraflı ve eksik bir tarih bilgisine ulaşılır" dedi. 2005'in Afrika açılım yılı olarak ilan edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Kavas, "O tarihe kadar zayıf olan Türkiye-Afrika ilişkileri, son 10 yıldır başta Dışişleri Bakanlığı, TİKA ve diğer kurum ve kuruluşlarımızın yoğun çabalarıyla hızlı bir şekilde mesafe kat etmektedir" görüşünü kaydetti.  

Sonraki Haber

Mustafa Kemal Atatürk Lisesi Arnavutluk Başbakanı Edi Rama Tarafından Hizmete Açıldı

Arnavutluk’un Vlora kentinde bulunan ve 650 öğrencinin öğrenim gördüğü Mustafa Kemal Atatürk Okulu’na Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tadilat ve donanım desteğinde bulunuldu. Mustafa Kemal Atatürk Lisesi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın katıldığı...