Haberler
13 Ekim 2020Türkiye Kovid-19 ile Mücadelesini Dünya ile Paylaşmaya Devam Ediyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda, Sağlık ve Medeniyet Derneği ile Kosova Sağlık Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen ve 60 Kosovalı doktorun katıldığı “Kovid-19 ile Mücadele Yöntemleri” uzaktan eğitim verildi.
TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörlüğü tarafından yürütülen Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında Türkiye’nin çeşitli üniversite ve hastanelerde görevli 13 uzman hekim tarafından 12 saatlik uzaktan eğitim programı hazırlandı.
Eğitim süresince Kosovalı doktorlara Kovid-19’un ortaya çıkma sebepleri, yayılma şekilleri, hastalarda gösterdiği klinik özellikleri ve radyolojik bulguları, tanı konulma süreci, erişkin ve çocuk hastalarına yönelik tedavi uygulamaları, yoğun bakım uygulamaları, korunma yöntemleri ve temaslı hasta takibi ile salgın sürecinde hastane yönetimi konularında ülkemizdeki uygulamalar hakkında kapsamlı eğitim verildi.
İnteraktif olarak geçen eğitimde Kosovalı doktorlar özellikle Türkiye’deki tanı koyma süreci, tedavide uygulanan yöntemler ve kullanılan ilaçlar ile filyasyon (temaslı hasta takibi) yöntemi hakkında çok sayıda soru sorarak büyük ilgi gösterdi.
6 Ekim 2020 tarihinde başlayan programın açılışına katılan Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar salgının dost ve kardeş ülkelerle dayanışmanın önemini vurgulayarak, eğitimin Kosovalılara şifa olması temennisinde bulundu. Büyükelçi Sakar, Türkiye’nin salgının başından beri Kosova’ya çeşitli yardımlarda bulunduğunu anımsatarak, “Elbette TİKA’nın düzenlediği bu yeni normale uygun etkinlik hepsinden anlamlı. Bir anlamda hep istediğimiz balık vermektense balık tutmayı öğretme aşamasına geldiğimizi gösteriyor” dedi.
Projede yer alan Ahi Evran Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile Ankara İl Sağlığı Müdürlüğü, Ankara Mesleki ve Çevresel Hastalıkları Hastanesi ve Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde görev yapan uzman hekimler tarafından verilen eğitim Kosovalı doktorlara yönelik salgının başından bu yana gerçekleştirilen ilk eğitim olma özelliğini de taşıyor.
Salgın döneminde çok sayıdaki ülkeye tıbbi malzeme ve ekipman desteğinde bulunan Türkiye söz konusu desteklerin en önemlisinin de bu alanda ülkemizin başarıyla yürüttüğü tanı ve tedavi süreçlerini içeren bu eğitim programı sayesinde hastaların hızlıca tedavi edilerek Kosova’nın Kovid-19 ile mücadelesine destek olunması hedefleniyor
ATKAP programı ile TİKA, Türkiye’nin sağlık sektöründe elde etmiş olduğu kazanımları Dünya’nın birçok farklı yerine taşıyor.
Bu kapsamda, “Kovid-19 ile Mücadele Yöntemleri” eğitiminin Orta Asya, Latin Amerika ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere çeşitli ülkelerde düzenlenmesi öngörülüyor.
Sonraki Haber
TİKA'nın Desteklediği Sudanlı Kadınlar Üretime Katkı Sağlıyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), iş kurmaları ve geçimlerini sağlamaları için malzeme desteğinde bulunduğu Sudanlı dar gelirli kadınlar, üretime ve istihdama katkı sunmaya başladı. TİKA, başkent Hartum’un Cebel-i Evliya ilçesinin en yoksul mahallelerinden, çatışma...