Haberler

24 Aralık 2024

Kuzey Makedonya’da 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü Resepsiyonu Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekleriyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından Kuzey Makedonya 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü resepsiyonu düzenlendi.

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü nedeniyle resepsiyon düzenlendi. Etkinliğe, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ve beraberindeki heyetin yanı sıra eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gaşi, Başbakan Yardımcısı İzet Meciti, İçişleri Bakanı Pançe Toşkovski, Sağlık Bakanı Arben Taravari, Kuzey Makedonyalı diğer bakan ve milletvekilleri, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasiler ve Kuzey Makedonya Türk halkı katıldı.

Etkinlikte konuşma yapan TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkçe’nin sadece bir dil değil, aynı zamanda bir kültür ve medeniyet aracı olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, “6 asır boyunca, Balkan coğrafyasında gönülden konuşma becerisini kazanmış bir milletin çocukları olarak bu coğrafyada etkili olduk. Türkçe, bir zenginliktir. Türkçe, bir dil olarak zenginliktir ama bir kültür olarak, bir gönül olarak ve bir bağ olarak da zenginliktir. Bu zenginliğin, Kuzey Makedonya Türk toplumu tarafından kuvvetlendirilerek sürdürülmesi, sonraki nesillere aktarılması hepimizin ortak sorumluluğudur.” dedi.

Kurtulmuş’un konuşmasında, Türkçe’nin Balkanlar’daki zengin kültürel mirasa olan katkısının altı çizilirken, dilin korunması ve yaşatılmasının önemine dikkat çekildi.

“Halklarımız kardeş halklardır”

Türkiye’de bulunduğunda kendisini evinde gibi hissettiğini aktaran Kuzey Makedonya İçişleri Bakanı Toşkovski, “Halklarımız kardeş halklardır, iki ülkemiz kardeş ülkelerdir. Bu görüşe tamamen katılıyorum. Ancak birlikte, ortak çabalarla, birbirimize saygı duyarak, birbirimizin haklarına ve değerlerine saygı duyarak Makedonların, Türklerin, Arnavutların, Ulahların, Romanların, Sırpların, tüm bu güzel Balkan halklarının tek bir toprak parçasında nasıl yaşayabileceğinin bir örneği olduğumuzu düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

T.C. Üsküp Büyükelçisi Ulusoy ise Kuzey Makedonya’nın çeşitli toplumların bir arada yaşama kültürünün güzel bir örneği olduğunu ifade ederek, “Bu güzel tablonun oluşmasında bu ülkenin kadim ve kurucu halklarından, sadık vatandaşlar olarak Türk toplumunun da özel bir yeri olduğunu biliyoruz. Benzer şekilde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu mükemmel ilişkilerde Kuzey Makedonya Türk toplumu her zaman müstesna bir yere sahip olmuştur. Bundan sonra da iki ülkeyi birbirine güçlü biçimde bağlamaya devam edecektir.”

“Bu bayram Kuzey Makedonya’da yaşayan Türk halkının ve kültürünün mevcudiyetinin güçlü bir ifadesidir”

TİKA Başkan Yardımcısı Çevik, Kuzey Makedonya’daki Türklerin varoluşlarının anlamlı ifadelerinden biri olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı çerçevesinde Türklerin tarihi, kültürü, edebiyatı, geleneği ve göreneği ile asırlar içinde Balkan coğrafyasında bıraktığı etki ve bu topraklardaki varlığı her yıl artan bir coşkuyla kutlandığını anımsattı.

Türkçe Eğitim Bayramı’nın sadece bu ülkedeki Türklerin bayramı olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Çevik, “Bu bayram aynı zamanda Kuzey Makedonya’da yaşayan Türk halkının ve kültürünün mevcudiyetinin güçlü bir ifadesidir. Kuzey Makedonya’da yaşayan Türkler toplumsal ve kültürel değerleriyle Türkiye ve Kuzey Makedonya arasında kültürel, siyasal ve ticari olmakla birlikte kısacası hayatın her alanında bu ülkenin yakınlaştırıcı, birleştirici ve bütünleştirici unsuru olmuştur. TİKA başta eğitim sektörüne verdiği önemle, Kuzey Makedonya’da kurulduğu 2005 yılından beri 1000’in üzerinde proje gerçekleştirmiştir Çünkü Türkçe vatandır. Türkçe kimliktir. Türkçe gönül, sevgi ve barış dilidir.” ifadelerini kullandı.

“Türkçe sadece Türk toplumunun dili değil, bir medeniyet dilidir”

MATÜSİTEB Başkanı İbrahim ise Balkanlar’ın kalbinde Türk diline sahip çıkmanın barışa, hoşgörüye, çok kültürlü bir birlikte yaşama iradesine katkıda bulunduğunu söyleyerek, “Türkçe sadece Türk toplumunun dili değil, bir medeniyet dilidir. Onu yaşatmak, zenginleştirmek ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak sorumluluğudur.” dedi.

Program kapsamında daha önce düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri TBMM Başkanı Kurtulmuş ve diğer protokol üyelerince verildi.

Sonraki Haber

TİKA, Filistin’de Ortak Tarihi ve Kültürel Mirası Koruyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Filistin’in El Halil kentinde atıl durumdaki tarihi yapılar restore edilerek Filistin halkının kullanımına tahsis edildi. İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'nın en büyük ve Doğu Akdeniz’in en eski...